Ťok u Sobotky nenarazil, premiér souhlasí s jeho jmenováním

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) souhlasí s kandidaturou Dana Ťoka na ministra dopravy. Ťok prý na dnešní schůzce rozptýlil obavy premiéra z možného střetu zájmů. Shodli se rovněž na hlavních úkolech, které před novým ministrem stojí. Před případným jmenováním chce s Ťokem hovořit i prezident Miloš Zeman.

Ťok už se s premiérem setkal ve čtvrtek, kdy ho Sobotka požádal, aby mu do dneška odpověděl na deset otázek ohledně jeho možného působení v čele resortu. „Především je to otázka rozhýbání výstavby dopravní infrastruktury,“ uvedl k Ťokovým úkolům Sobotka. Dodal, že s tím souvisí i rychlá personální stabilizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Druhým důležitým úkolem má být podle Sobotky dodržení harmonogramu přípravy veřejné soutěže na nového dodavatele mýtného systému a v neposlední řadě je potřeba stabilizovat ekonomickou situaci Českých drah.

Kvůli svému působení v čele Skansky se Ťok podle premiéra nachází v neobvyklé situaci, kterou nelze bagatelizovat. Podle Sobotky jde o největší komplikaci - kvůli tomu také zvažoval vhodnost tohoto kandidáta na post mistra. Nakonec prý převážila Ťokova dobrá pověst a jeho angažování při prosazování transparentních zakázek ve stavebnictví.

Ťok si prý nepřivede nikoho ze Skansky

Sám Ťok přitom dnes obavy ze střetu zájmů zlechčoval. „Myslím, že otázka střetu zájmů je trochu virtuální záležitost,“ uvedl po jednání se Sobotkou. Ve společnosti Skanska už minulý týden ukončil všechny exekutivní funkce a jako ministr dopravy hodlá vystupovat zcela transparentně.

To podle něj spočívá mimo jiné v tom, že bude respektovat všechna rozhodnutí soudů ohledně sporů státu se Skanskou. Zároveň dodal, že kvůli své minulosti očekává větší zájem novinářů o jakékoliv budoucí kroky, které by mohly zavdávat otázky v souvislosti s případným střetem zájmů. Přestože ještě dosud nemá rozmyšleno, koho bude chtít mezi své nejbližší spolupracovníky, už předem vyloučil, že by do vedení ŘSD přivedl někoho ze Skansky.

Ťok prý rozptýlil pochyby o střetu zájmů (zdroj: ČT24)

Dopis s návrhem Ťoka na post ministra chce Sobotka odeslat prezidentovi republiky Miloši Zemanovi ještě dnes. Prezident už avizoval, že se chce před případným jmenováním ministrem s Ťokem sejít také.

Dan Ťok o budoucím vztahu ke Skansce:

„Jsem odstřiháván od Skansky, to znamená, že končím ve společnosti Skanska. Je mně jasné, že se nemohu s lidmi ze Skansky potkávat, že s nimi nemohu jít na pivo a – pokud budu v té funkci – v každém případě musím být na všechny přísný a na Skansku víc přísný než na ostatní.“

Dan Ťok má ve funkci nahradit Antonína Prachaře, jehož demisi už přijal prezident Zeman. Prachař byl často kritizován opozicí i koaličními partnery, mimo jiné za časté personální výměny v Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nebo přípravu tendru na nového provozovatele mýtného systému.

Politici o Ťokově nestrannosti pochybovali

Některým členům ČSSD ale Ťokova spřízněnost se stavební firmou, která se uchází o státní zakázky na dopravní stavby, vadí a varovali před střetem zájmů. Poslanec a sociálnědemokratický expert na dopravu Jan Birke je přesvědčen, že mělo ANO vybrat někoho jiného. „Při pohledu na sněmovnu, tak je tam celá řada odborníků, kteří nebudou vystaveni otázce případného střetu zájmů. To u mě budí rozpaky,“ uvedl.  

Upozornil přitom, že jmenování Dana Ťoka ministrem dopravy může znamenat velké problémy jak pro něj, tak pro stavební firmu, jejímž ředitelem zatím je. „Děsím se situace, kdy Skanska vyhraje první veřejnou zakázku – jak na to bude ministr reagovat. To mu nezávidím. Hnutí ANO má ve svých řadách lepšího kandidáta a nechci spekulovat, proč byl vybrán zrovna pan Ťok,“ podotkl Jan Birke. Připojil se k němu také sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc: „Pokud bude pan Ťok jmenován ministrem dopravy, tak nepochybně pokročíme ve vnímání hranice střetu zájmů.“

Vůči Danu Ťokovi se vymezil také bývalý ministr z ODS Zbyněk Stanjura. Oproti původnímu smířlivému postoji, kdy pouze doporučoval důrazně dohlížet na zakázky pro Skansku, později poněkud přitvrdil. „Myslíte si, že by se zítra mohl stát ministrem dopravy ve Švédsku dnešní šéf švédské Skansky? Že by to ve Švédsku takto prošlo a bylo takto jednoduché – s tím, že ta firma tak dobře funguje, a tudíž bude od zítřka ministrem dopravy?“ řekl Stanjura v Událostech, komentářích. Podobně se vyjádřil také poslanec TOP 09 František Laudát. Jiří Dolejš z KSČM potom zapochyboval, že by se mohl Dan Ťok odstřihnout od svých kontaktů. „Je představitelem velké stavební firmy, takže zná spoustu lidí. Tvářit se, že s nimi nemá nic společného, je nelogické,“ řekl Dolejš. 

Politologové jsou smířlivější

Naopak politolog Brunclík míní, že Ťokovy zkušenosti z vedení velké firmy nemusí být k zahození. „Ťok je odborník, současně mu prospělo, že byl manažerem velké firmy. Ministerstvo vyžaduje manažerské schopnosti,“ poukázal. Také politolog Zdeněk Zbořil je přesvědčen, že Ťokovo dosavadní postavení s sebou nese spíše pozitiva. „Ke korupci a korupčnímu jednání bývají častěji sváděni šéfové malých firem, kteří si musí vydělat za každou cenu. Kdežto velké firmy jsou trochu imunní. Muž v takovém postavení, jako je šéf Skansky, která má i mezinárodní renomé, si bude dávat velký pozor, aby se nedostal do řečí. Ministr nebude doživotně, později bude usilovat o jinou funkci,“ shrnul Zdeněk Zbořil.