Lidé se loučili s architektem a scénografem Klangem. Navrhoval zpravodajská studia i zábavní pořady

Události: Lidé se loučili s architektem a scénografem Klangem (zdroj: ČT24)

Lidé se loučili s architektem a scénografem Michaelem Klangem, který zemřel minulý týden ve věku 65 let. Jeho památku uctili v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově. Samotný pohřeb se bude konat v sobotu v jeho rodných Dačicích. Klang byl autorem designu mnoha televizních pořadů či zpravodajských studií. Vytvořil například podobu volebního studia České televize nebo Otázek Václava Moravce.

Televizní scénograf, architekt a designér Michael Klang se narodil v roce 1954 v Dačicích. Vystudoval Fakultu architektury na ČVUT a Divadelní fakultu na AMU v Praze. Krom architektonické a scénografické praxe působil i v akademickém prostředí, od roku 2011 vedl ateliér Prostorové tvorby na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Klang za svůj život stihl více než tisíc realizací. Televizní diváci jeho práci sledovali například v zábavních pořadech Kufr, Kolotoč či DO-RE-MI nebo při předávání cen Český slavík a Thálie. Navrhl také televizní studio České televize i Novy, multimediální studio Radiožurnálu či olympijská televizní studia z Atlanty a Nagana.

První velký projekt pro veřejnoprávní zpravodajství zpracoval Klang v roce 2012: šlo o studio speciálu Otázek Václava Moravce, který cestoval několik týdnů po regionech. O rok později vytvořil Klang pro ČT volební studio i dějiště duelu kandidátů v historicky první přímé volbě prezidenta a pracoval i na místě duelu prezidentských kandidátů o pět let později. „Vždycky se snažil vymyslet nové prvky tak, aby ta debata nebyla stejná jako poslední,“ řekl zástupce šéfproducenta pro realizaci a šéfkameraman ČT Aleš Cigánek.

Klang stál také za současným vzhledem studia denního vysílání ČT24 a regionálních studií, z nichž dvě zahájí ostrý provoz v září.

„Vždycky měl tendenci řešit skvěle design. Byl nesmírně kultivovaný a noblesní ve svém projevu. Nevím o nikom, kdo by udělal podobné penzum práce pro televizi jako on. Bude mi chybět jako kolega, bude mi chybět v oboru,“ vzpomínal vedoucí Katedry scénografie na DAMU Jan Dušek, který Klanga zažil ještě jako studenta.

Klang byl také autorem divadelních scén k několika muzikálům a činoherním představením, například k Pomádě na pražském výstavišti, ke Katu Mydlářovi v Divadle Broadway, ke Sluhovi dvou pánů v Těšínském divadle a Večeru Tříkrálovému tamtéž.

Věnoval se také architektonickým projektům; podílel se mimo jiné na rekonstrukci Domu u Hybernů a kina v Napajedlích, navrhl podobu několika divadelních domů nebo kulturního centra Filmový uzel Zlín.

Letos Michaelu Klangovi vyšla kniha nazvaná Televizní konfese, v níž rekapituluje poslední tři dekády své tvorby.