Česko sází budoucnost. Do pěti let má krajinu svlažit 10 milionů nových stromů

Události: V Česku má vyrůst 10 milionů stromů (zdroj: ČT24)

Dostat dřeviny do krajiny a měst v Česku, a zlepšit tak jejich odolnost vůči změnám klimatu. Takový je cíl akce „Stromy pro budoucnost“, při níž se plánuje vysazení 10 milionů stromů. Nyní je potřeba najít vhodná místa pro výsadbu, ministerstvo životního prostředí vypíše výzvu na podporu stejnojmenného projektu.

„Chceme dát dohromady všechny aktivní lidi, kteří by v průběhu pěti let vysadili 10 milionů stromů. Za každého obyvatele jeden,“ říká Miroslav Kundrata z Nadace Partnerství. Ta akci pořádá s podporou ministerstva životního prostředí.

Podle ministra Richarda Brabce (ANO) se do akce bude počítat vše, co lidé vysázejí na svých soukromých zahradách a v sadech. „Spolupracujeme s desítkami subjektů – úřady, školami, firmami,“ dodal Brabec.

Z informací ministerstva vyplývá, že denně vypaří 10 milionů stromů stejné množství hektolitrů vody. Vytvoří také denní zásobu kyslíku pro 30 milionů lidí a způsobí ochlazení 200 kilometrů čtverečních až o 3 stupně Celsia.

Jedním z měst, kde se snaží jít cestou osazování krajiny, jsou Říčany u Prahy, kde vysadili stromy na sedmi hektarech. Při celorepublikové akci by tu měla vyrůst další stovka. Města se ale zároveň shodují, že sehnat dostatek míst pro nové stromy může být potíž.

„Hledáme vlastníky, kteří by si řekli, že lepší než propachtované pole je dát ,štráfekʼ na dobrou věc,“ vyzval říčanský starosta Vladimír Kořen majitele pozemků k tomu, aby se do akce zapojili.

Nový průzkum organizace Ipsos ukázal, že tři čtvrtiny obyvatel, konkrétně 73 procent lidí v Česku, jsou pro výsadbu nových stromů na úkor parkovacích míst. Zároveň dodávají, že stát by se měl víc věnovat tématům zdraví, pitné vody nebo kanalizace. Studie z letošního roku se zúčastnil reprezentativní vzorek 1009 respondentů.