Zůstat, odejít, žalovat? ČSSD a ANO řeší pokračování koalice poté, co Staněk zůstal dál ministrem

Události: O osudu vlády bude jasno v půli měsíce (zdroj: ČT24)

Osud vlády zůstává nejasný minimálně do poloviny července. ČSSD začne po víkendu svolávat mimořádné předsednictvo, které by se mohlo sejít v pondělí 15. července. ČT zjistila, že čtyři krajské organizace ze čtrnácti by nyní byly pro odchod sociální demokracie z vlády, proti se vyjádřily jen dvě. Další organizace nechtěly být konkrétní. Vedení hnutí ANO se sejde příští týden, mluvit se má o podání kompetenční žaloby na prezidenta.

Kdy zasedne mimořádné předsednictvo sociální demokracie, bude definitivně jasné v pondělí. Zatím to vypadá, že by se širší vedení sociálních demokratů mělo sejít 15. července.

Špičky strany spolu se zástupci regionů budou rozhodovat o tom, zda ČSSD zůstane součástí koaliční menšinové vlády s hnutím ANO poté, co prezident Miloš Zeman odmítl odvolat ministra kultury Antonína Staňka. A místo toho svolal na pátek 12. července usmiřovací schůzku s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a Staňkem.

„V pondělí rozešleme pozvánku na mimořádné předsednictvo, které se bude konat 15. července,“ potvrdil ČT Hamáček.

Do Prahy má z regionů dorazit zhruba šedesátka straníků. Česká televize oslovila všech 14 krajských organizací. Na otázku, jestli by měla strana z vlády odejít, nebo v ní vydržet, odpovědělo dvanáct z nich. Šest organizací se ale odmítlo vyjádřit konkrétně. Z těch zbylých jsou čtyři organizace pro jasný odchod, dvě by v koalici zůstaly.

Vicepremiér Hamáček je ke schůzce s prezidentem a Staňkem skeptický. „Nevím, co tam budeme řešit, jestli pan prezident chce smiřovat pana předsedu s ministrem. Já jsem přesvědčen, že má pan ministr Staněk odejít,“ prohlásil ve čtvrtek.

Babiš i Faltýnek jsou spíš pro dohodu než kompetenční žalobu

Příští týden se sejde také vedení hnutí ANO. Před sebou má diskusi o tom, jestli je na řadě podání takzvané kompetenční žaloby na prezidenta pro nečinnost.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek je proti: „Za sebe říkám, abychom nešli cestou kompetenční žaloby, protože je vždy lepší se dohodnout.“

Také podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla zvítězit dohoda. „Já si představuji, že se domluvíme, aby byli všichni spokojení a vláda mohla pokračovat,“ prohlásil ve čtvrtek.

Ministr píše o zradě

Ministr Staněk, kterého hlava státu odmítá už několik týdnů odvolat z čela rezortu, mezitím píše na sociální síti Twitter o zradě. Mimo to odmítá rozhovory a s novináři příliš nekomunikuje.

„Zrady podobně jako nevěry přicházejí většinou ze strachu a slabosti, nežli racionálního záměru. I tak lze číst jednání našeho předsedy pod tlakem stranických kolegů v půli května,“ napsal ministr s tím, že jde o snahu „hodit teď vše na Staňka“.

Připojí se opozice k žalobě na prezidenta, kterou připravují senátoři?

Ani opozice se teď nedokáže shodnout na dalším postupu. Část je přesvědčená, že 45 dní, které uplynuly od podání rezignace ze strany ministra, je už dostatečně dlouhá doba na to, aby ho prezident odvolal. A protože premiér zatím odmítá podat kompetenční žalobu, zástupci opozice zvažují, že by se připojili k té, kterou připravuje na prezidenta část senátorů. Mluví o tom například šéf KDU-ČSL Marek Výborný nebo místopředseda Starostů Petr Gazdík.

„Mimoděk se tu odehrává to, že se česká demokracie proměňuje z té parlamentní na prezidentskou. A k tomu přeci nelze mlčet,“ dodal místopředseda ODS Martin Kupka. 

Takovou žalobu ovšem musí podpořit tři pětiny přítomných senátorů a taky s ní musí souhlasit třípětinovou většinou sněmovna. Tam ale mohou autoři žaloby narazit. Například komunisté podle svého předsedy Vojtěcha Filipa problém v prezidentově postoji nevidí. „Nebudeme dělat z nejvyššího ústavního činitele, přímo voleného prezidenta, automat  na podpisy,“ prohlásil Filip.

Situace okolo obsazení ministerstva kultury a debata o případné kompetenční žalobě na prezidenta není jedinou věcí, na kterou mají ČSSD a ANO rozdílný názor. Už loni v listopadu při prvním hlasování o nedůvěře vládě, které bylo vyvolané mimo jiné kauzou Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše (ANO), poslanci ČSSD odešli ze sálu. Odchodem z koalice hrozil Hamáček také v případě, že by se členem Rady ČTK měl stát kandidát SPD Michal Semín. Vládní strany se neshodly rovněž na základních parametrech státního rozpočtu pro příští rok, při projednávání na vládě se ministři za ČSSD zdrželi.