Konec byznysu s chudobou? Vláda schválila přísnější metr na majitele ubytoven

Praha - Majitelé ubytoven by si v budoucnu už neměli vydělat tolik co dříve. Vláda totiž dnes schválila návrh ministryně práce, podle kterého bude doplatek na bydlení v ubytovnách poskytován jen na prostor, nikoliv na počet žijících v jednom bytě. Výše nájemného má také být maximálně podle částky v místě obvyklé.

Systém výplaty příspěvků na bydlení je totiž nyní nastavený tak, že se v ubytovně platba počítá podle počtu osob, v bytě ale podle metrů čtverečních. Proto je pro provozovatele ubytoven výhodné mít v malé místnosti co největší počet nájemníků.

„Když už se stát rozhodne někam dávat veřejné prostředky, tak by měl regulovat kam. Na majitele ubytoven budou platit mnohem přísnější pravidla… Návrh je mezikrok mezi současným stavem a tím, než bude zákon o sociálním bydlení. Znemožňujeme majitelům ubytoven, aby nehorázně vydělávali na chudobě a aby za veřejné peníze ubytovávali lidi v nedůstojných podmínkách,“ řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Doplatek na bydlení je nyní řešen v rámci zákona o pomoci v hmotné nouzi. Posuzování hmotné nouze pro přiznání doplatku se má nyní zpřísnit a provozování ubytoven by mělo být vyňato ze živnostenského zákona. Zákon, který by problematiku sociálního bydlení upravoval, by měl být hotový za dva roky.

Už by se také nemělo stávat, že by v jednom pokoji bylo nahlášeno deset lidí. Na to budou dohlížet stavební úřady společně s hygieniky a úřady práce. Kvůli tomu chce ministryně do dvou týdnů předložit vládě návrh na personální posílení úřadů práce. Ministryně zároveň uvedla, že novela představuje kompromis. Pokud by se totiž už vůbec nevyplatilo majitelům ubytoven sociálně slabé ubytovávat, mohli by tito lidé lehce skončit na ulici.

Fotoreportáž z ubytovny ve Varnsdorfu najdete tady.

Štáb ČT se v přestrojení dostal i do ubytovny Předvoj v Karviné - článek najdete zde.

Vláda předpokládá, že omezením doplatků na bydlení ušetří. Nedokáže ale odhadnout kolik. Podle odhadů žije v ubytovnách kolem sto tisíc lidí. Výdaje na dávky na bydlení a počet příjemců strmě rostou. Zatímco v roce 2007 dostávalo doplatek na bydlení měsíčně průměrně 27 340 lidí a pobírali 1 732 korun, loni stát vydával už 65 100 dávek a jedna činila v průměru 3 608 korun. Předloni se na doplatek vyplatilo 1,67 miliardy korun, loni už přes 2,81 miliardy.

UDÁLOSTI: Vláda schválila změnu DPH i konec poplatků (zdroj: ČT24)