Středočeský kraj vrátil kauzu údajného Babišova střetu zájmů do Černošic

Krajský úřad Středočeského kraje vrátil kauzu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše zpět městskému úřadu v Černošicích k dalšímu projednání. Důvody rozhodnutí úřad nesdělil. Černošický úřad má na další prošetření Babišovy kauzy až 60 dnů a dalších až 30 dnů na rozhodnutí. Premiér kauzu dál pokládá za útok na sebe. Řekl, že postupoval podle zákona a ve finále vyhraje.

„Krajský úřad Středočeského kraje podle paragrafu 90 odst. 1 písm. b) správního řádu věc vrátil k dalšímu projednání MěÚ Černošice. Tím je řízení o odvolání vedené krajským úřadem pro tuto chvíli ukončeno,“ oznámilo tiskové oddělení hejtmanství.

Jaký byl výsledek řízení, přímo neuvedlo. Podle zmíněného paragrafu odvolací správní orgán napadené rozhodnutí nebo jeho část zruší a věc vrátí k novému projednání správnímu orgánu, který rozhodnutí vydal.

Kraj černošickému úřadu svůj názor sdělil

„Jediným, kdo se může k obsahu rozhodnutí v tuto chvíli vyjadřovat, je účastník správního řízení, respektive zplnomocněný zástupce účastníka řízení,“ uvedl ředitel krajského úřadu Jiří Holub. Upozornil na to, že správní řízení je neveřejné, stejně jako obsah spisu. Zmocněnec, který premiéra zastupuje, si již rozhodnutí vyzvedl z datové schránky. Verdikt se tak podle Holuba stal pravomocným.

Černošická radnice na svém webu odpoledne potvrdila, že krajský úřad zrušil její rozhodnutí z 21. ledna a věc vrátil k novému projednání. „V tomto rozhodnutí uvedl odvolací orgán svůj právní názor na otázku, zda Ing. Andrej Babiš je ovládající osobou předmětných mediálních společností. S rozhodnutím byl vrácen spisový materiál,“ uvedla. Další postup má být stanoven až po důkladném prostudování devatenáctistránkového dokumentu.

Otázka podjatosti

Opoziční krajští zastupitelé za STAN navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová to označila za úsměvné. Připomněla, že pražskou radnici vede pirátská strana, která krajský úřad v souvislosti s Babišovou kauzou kritizovala.

Kauza se týká lednového rozhodnutí Městského úřadu Černošice, který za přestupek uložil Babišovi pokutu, ale premiér se proti ní odvolal. Přesné znění rozhodnutí ve správním řízení ale černošický úřad nezveřejnil. Podle deníku Právo uložil Babišovi za přestupek v podobě střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun. Černošický úřad rozhodoval o podnětu organizace Transparency International, podle které předseda vlády stále skrz Agrofert ovládá česká média.

Transparency International reagoval na postup krajského úřadu konstatováním, že těžko lze odhadnout, zda je rozhodnutí relevantní, nebo jen úřad hraje o čas.

V důsledku Babišova odvolání se na krajském úřadu případem zabýval odbor legislativně právní a krajský živnostenský úřad. O případu měl původně rozhodovat odbor správních agend, úřad jej ale k 1. únoru začlenil do odboru legislativně právního.

Reorganizace jádrem sporu

Na tuto reorganizaci upozorňovali Piráti, podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. Ředitel krajského úřadu Holub jakoukoliv účelovost odmítl. Reorganizace se podle něj začala chystat už loni a s kauzou nesouvisí. Příslušní úředníci podle něj nebyli přesunuti jinam ani propuštěni a jejich kompetence zůstaly stejné. 

Babiš v Bruselu před summitem EU novinářům řekl, že věc pokládá za další pokračování útoku proti své osobě. „Já jsem postupoval podle zákona a nemám k tomu co říct,“ prohlásil a dodal, že ve finále spor vyhraje. Babiš řekl, že podle takzvaného ‚lex Babiš‘ splnil vše, co splnit měl. Věc je podle něj v první řadě snahou udržet jeho potíže ve veřejném prostoru.

Podnět odeslala Transparency International ČR do Černošic loni v srpnu. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.