Za smrt majitelky mamby nikdo další nemůže, zjistila policie a případ odložila

Pražská policie odložila případ smrti ženy, kterou uštkla mamba zelená. Neprokázalo se cizí zavinění. ČT to sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský. Incident se stal začátkem října v pražských Hlubočepích. Třicetiletá žena po necelých dvou týdnech v nemocnici zemřela. Následná pitva potvrdila, že příčinou její smrti bylo hadí uštknutí.

„Prošetřováním celého případu kriminalisté zjistili, že na smrti ženy nenese vinu někdo další. Protože ve věci nejde o podezření z trestného činu, policejní orgán celou věc odložil,“ řekl Rybanský.

Záchranáři zasahovali u ženy v pražských Hlubočepích začátkem října. Bylo totiž podezření, že ji uštkl smrtelně jedovatý had – mamba zelená. Ženu resuscitovali, zajistili dýchací cesty a převezli do Všeobecné fakultní nemocnice. Tam se u ní podezření na uštknutí potvrdilo, lékaři jí proto podali antisérum.

Žena pak byla několik dní v umělém spánku. Mluvčí nemocnice Filip Brož 12. října ale ČT sdělil, že žena i přes veškerou péči zemřela. „Příčina úmrtí nesouvisí s hadím uštknutím,“ uvedl tehdy Brož. Pacientka měla podle něj ještě další zdravotní komplikace.

U ženy byla následně nařízená soudní pitva. Ta ale potvrdila, že příčinou smrti byl hadí jed. „Znalci z oboru soudního lékařství určili, že příčinou smrti třicetileté ženy bylo působení neurotoxinu hadího jedu,“ řekl začátkem prosince ČT mluvčí pražské policie Rybanský.

Mamba se po incidentu ztratila

Majitelka neměla k chovu hada povolení. Mamba zelená se navíc po události ztratila. Tři dny ji hledala policie společně s herpetology. Hada se nakonec podařilo najít a odchytit v zahrádkářské osadě zhruba 200 metrů od domu, kde žena žila. Někteří odborníci se přitom domnívali, že had je už mrtvý nebo že vůbec neopustil kvůli chladnému počasí dům.

Mambu zelenou teď má u sebe herpetolog Tomáš Bublík, který ji odchytil. „Po smrti majitelky připadl had do vlastnictví státu. Pan Bublík požádal Krajskou veterinární správu o povolení chovu druhu vyžadujícího zvláštní péči, ta mu vyhověla,“ dodal Rybanský.

  • Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců, kořist loví v korunách stromů i na zemi. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.