Odchycená mamba našla nový domov u herpetologa v pracovně

Mamba zelená, která počátkem října unikla z domu v pražských Hlubočepech, zůstává u herpetologa Tomáše Bublíka, jenž ji odchytil. Smrtelně jedovatému hadovi vytvořil terárium přímo ve své pracovně.

Terárium tvoří ocelová konstrukce vsazená mezi stěny a strop. „Má dvojité dno a šuplíky na substrát, který lze vyměnit, aniž by bylo nutné terárium otevřít. Jsou tam klapky, když vytáhnu šuplík, mezera se uzavře klapkou a nic nezdrhne,“ popsal Bublík na Facebooku.

Mamba zelená unikla 2. října večer z domu v ulici V Bokách I. v Praze 5 – Hlubočepech. Při svém úniku had uštkl třicetiletou ženu, která byla zřejmě jeho majitelkou, přestože neměla chov nebezpečného hada povolený.

Mamba zelená utekla z bytu v pražských Hlubočepích
Zdroj: Policie ČR

Ženu museli záchranáři na místě resuscitovat, poté ji převezli do motolské nemocnice. Když vyšlo najevo, že ji uštkl had, byla převezena do Všeobecné fakultní nemocnice, kde jí podali antisérum. Od té doby byla v umělém spánku. Antisérum sice zabralo, žena ale měla i jiné zdravotní problémy a po deseti dnech zemřela. Podle lékařů však smrt s uštknutím nesouvisela.

Hada se několik dní nedařilo najít a odchytit. Odborníci předpokládali, že kvůli chladnému počasí neopustil dům a ukryl se, proto na něj nalíčili tepelné nástrahy. Další specialisté byli přesvědčeni, že had už je mrtvý.

Dvojdům, ze kterého mamba unikla
Zdroj: ČT24

Smetákem na hada

K překvapení odborníků však had nebyl ani v domě, ani mrtvý. V pátek 5. října ho objevila žena na stromě v zahrádkářské osadě vzdálené několik set metrů od domu. Hada se nejprve pokoušel odchytit pracovník pražské zoologické zahrady Jan Masopust pomocí smetáku.

Povedlo se to ale až herpetologovi Tomáši Bublíkovi, který si na hada vzal kevlarovou rukavici a měl připravený box, kam hada rychle přemístil. Zároveň zkritizoval postup pracovníka zoo, který hada smetákem shodil ze stromu.

Bublík po odchycení řekl, že mamba není v úplně dobrém stavu, je vyhublá a vystresovaná. Nedá se také podle něj určit, jak je stará, jak dlouho byla venku nebo jakou měla péči. Had zřejmě nepocházel z chovu, ale z volné přírody. Tento druh se totiž nemnoží lehce, odchovy se dají spočítat na prstech jedné ruky a chovatelé se navzájem dobře znají.

Bublík, který má pro chov povolení a několik desítek mamb stejného druhu už choval, si poté odchyceného hada odvezl. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek uvedl, že by se zahrada o mambu mohla postarat. K tomu však nedošlo a mamba zůstala u herpetologa.

obrázek
Zdroj: ČT24

Případem se zabývá i policie, která vyšetřuje, jak had unikl a jak ho majitelka získala. Podle Státní veterinární správy totiž chov nebyl schválený. Ženu však kvůli jejímu zdravotnímu stavu a následnému úmrtí policisté už nemohli vyslechnout.

  • Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců, kořist loví v korunách stromů i na zemi. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.