Babiš vrací úder: Když Sobotkovi vadí Agrofert, ať mě odvolá

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vzkazuje premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), že ho může odvolat nebo si vybrat jiného koaličního partnera. To pokud mu vadí jeho vlastnictví Agrofertu. Babiš tímto způsobem v pořadu Pressklub rádia Frekvence 1 reagoval na nedávnou Sobotkovu výzvu, aby ukončil své podnikání a dále působil jen v politice.

Šéf hnutí ANO už dle svých slov nepodniká. V Agrofertu je „pouze“ majitelem a firmu prodávat nehodlá. „Pokud to panu premiérovi vadí, tak nechť mě odvolá, anebo nechť si najde lepšího koaličního partnera,“ nechal se slyšet Babiš. Řekl, že neví, o co premiérovi jde, protože on „maká“ pro stát. Opět se nechal slyšet, že Sobotka netuší, co vlastně podnikání obnáší.

Sobotka v pátek dopoledne otevřel debatu, do níž se posléze zapojil i prezident Miloš Zeman. To když prohlásil, že nejčistším řešením by bylo, kdyby Babiš ukončil své podnikání a věnoval se jen politice. V opačném případě se podle něj šéf hnutí ANO musí vyvarovat střetu zájmů, za který ho ve čtvrtek kritizovala i členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Babiš však spekulace o střetu zájmů odmítá.

Sobotkova reakce: „Já myslím, že tato debata není o podnikání, že je o otázce střetu zájmů a je strašně důležité, aby nová vláda nebyla vystavena jakémukoliv podezření, které se týká střetu zájmů. A na tom mi velmi jako premiérovi záleží.“

Vicepremiér dnes vysvětloval i obecné rozdíly mezi sebou a ostatními politiky. „Velký rozdíl mezi ním (Sobotkou) a mnou je v tom, že já stále vystupuji stejně a mluvím stejně, v soukromí, na koaliční radě, s vámi, stále stejně. Ty politici, oni do těch médií mluví jiným způsobem,“ míní. Sobotka mu tak prý nikdy osobně neřekne, že by měl přestat podnikat, a činí to jen prostřednictvím médií.

Babiš už má hotový návrh rozpočtu

Ministr financí se pak v rozhovoru vrátil i ke svému resortu. Ten má podle něj už připravený návrh státního rozpočtu na příští rok a koaličním partnerům jej Babiš představí ve středu 9. dubna. Přesný schodek navrhovaného rozpočtu Babiš neuvedl, pouze zopakoval, že by měl být pod třemi procenty hrubého domácího produktu. 

Mince
Zdroj: ČT24/Hemera

V novém návrhu hodlá především snižovat provozní výdaje státu. Podle něj například různé externí zakázky na poradenské nebo právnické služby lze dělat interně na ministerstvech. „Chceme samozřejmě i navyšovat důchody, počítáme s valorizací pro státní zaměstnance. Potřebujeme stavět dálnice a potřebujeme opravovat silnice a potřebujeme peníze pro investice. A provozní náklady státu se dají určitě dramaticky snížit,“ dodal ministr. 

Vydáno pod