Aféra Opencard: Pět bývalých úředníků je vinných

Praha – U Městského soudu v Praze padl verdikt v kauze Opencard. Soud uznal vinu všech pěti bývalých úředníků magistrátu hlavního města. Uložil jim podmíněné tresty od jednoho roku do tří let. Podle soudu uzavřeli s firmou Haguess nevýhodné smlouvy, a městu tak způsobili škodu 67 milionů korun. Všech pět mužů vinu odmítá. Bývalí úředníci podle státní zástupkyně porušili závazná pravidla hospodářského styku a povinnost při správě cizího majetku.

Nejvyšší trest dostal bývalý šéf odboru informatiky Ivan Seyček. Soud mu uložil tříletou podmínku, zároveň má zaplatit škodu dva miliony korun. Jde o desetinu škody, kterou podle verdiktu způsobil tím, že s Haguess podepsal nevýhodnou licenční smlouvu. Dostal také pětiletý zákaz činnosti na úřadech rozhodujících o veřejných financích. S rozsudkem ale Seyček absolutně nesouhlasí. Soudce dnes podle něj v podstatě jen přečetl obžalobu a vůbec nepřihlédl k předloženým důkazům. To, že by měl hradit dvoumilionovou škodu, si zatím vůbec nepřipouští.

Další z úředníků Jiří Chytil skončil na lavici obžalovaných přesto, že původně jako utajený svědek spolupracoval s policií a pomáhal jí celou kauzu rozkrýt. Od soudu odešel s dvouletým podmíněným trestem a musí zaplatit i škodu ve výši 300 tisíc korun. Podle soudu mimo jiné údajně nevymáhal od Haguess smluvní pokutu za opožděné plnění smlouvy, čímž prý způsobil magistrátu škodu 6,6 milionu korun. Se zbytkem nároku v řádu milionů korun soud odkázal magistrát na civilní řízení.

Jiří Chytil: „Cítím se nevinný, neudělal jsem nic protizákonného a podle mě jsem nezanedbal svoje povinnosti. Po tom, co v soudní síni proběhlo, jsem očekával osvobozující verdikt… Moje zkušenost s policií je taková, že jsem jí bohužel věřil.“

Zbylým třem úředníkům - Zdeňku Jánskému, Miroslavu Čadskému a Ladislavu Kendíkovi - uložil soud roční podmínku. Obžaloba jim kladla za vinu, že jako členové hodnotící komise postupovali nedbale. Zkušební doba je u Seyčka pětiletá, zbytek má dvou, nebo tříletou. Seyček, Chytil i Jánský se proti rozsudku na místě odvolali, Čadský a Kendík si stejně jako státní zástupkyně Dagmar Máchová ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Soudce kritizoval i tehdejší pražské radní

„Já si myslím, že mezi obžalovanými by měla být politická reprezentace hl. m. Prahy té doby,“ uvedl už dříve Chytil. Za pravdu mu dal i pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). „Jakkoli toto rozhodnutí beru na vědomí, musím upozornit na to, že odpovědnost za předražený a neprůhledný projekt mají jeho architekti - vedení magistrátu v čele s Pavlem Bémem a kmotrovské struktury napojené na ODS,“ reagoval na rozsudek. Za nevýhodnými smlouvami a odkláněním peněz jsou podle něj také „kmotři“ Ivo Rittig, Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička.

Žaloba se týká éry primátora Pavla Béma, když Praha před osmi lety vybrala pro projekt Opencard společnost Haguess. Nikdo z politiků však před soudem neskončil. Podle obžaloby vybrali úředníci zodpovědní za řádný průběh zakázky firmu Haguess, i když nesplnila podmínky zadávací dokumentace. A stejné firmě pak přidělili i další zakázky. „Nabídka společnosti Haguess nesplňovala zadávací podmínky a co do ekonomické výhodnosti vůbec nebyla posuzována. Haguess v daném výběrovém řízení neměla veřejnou zakázku získat,“ shrnul dnes předseda trestního senátu Alexander Sotolář.

Zkritizoval, že nabídku v rámci projektu v řádu miliard dostatečně neposoudili nejen obžalovaní členové hodnotící komise, kteří to zdůvodnili svou nedostatečnou odbornou způsobilostí, ale ani pražští radní, kteří se spolehli na komisi. „Obžalovaní rozhodně nebyli hlavními aktéry událostí ani jejich hlavními hybateli,“ podotkl Sotolář. Zároveň ale poznamenal, že to nesnižuje jejich trestní odpovědnost.

Kvůli Opencard obviněn současný i bývalý primátor

V kauze Opencard už padlo obvinění také v další větvi – konkrétně kvůli smlouvě s firmou Haguess z roku 2012. Tady už policie obvinila čelní politiky z vedení města: současného primátora Hudečka, bývalého primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a dalších osm radních z těchto dvou stran. Čelí podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Městu prý způsobili škodu asi 25 milionů korun. Jde o to, že vedení města uzavřelo s firmou Haguess smlouvu, na objednávku však nevypsalo otevřenou soutěž.

Rada ale obvinění odmítá, smluvní vztahy podle ní vytvořilo dřívější vedení města. „My jsme v danou chvíli rozhodovali o tom, zda z hodiny na hodinu zrušíme stávající opencard a 800 tisícům lidí, kteří ji používají, prostě řekneme, že najednou nefunguje a vyhodíme onu miliardu, která už v projektu byla utopena. Nebo se ho pokusíme prodloužit, což jsme také udělali, na dobu ještě jednoho roku s tím, že během té doby budeme hledat jiné řešení,“ uvedl již dříve Svoboda. Sněmovna ho kvůli tomuto případu letos v lednu vydala k trestnímu stíhání.

V této větvi chtějí policisté podat návrh na obžalobu zhruba do dvou týdnů. Rádiu Impuls to řekl šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.