Sobotka poprvé v Bruselu: Barroso ho pochválil za fiskální pakt

Brusel – Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v Bruselu poprvé v roli premiéra setkal s předsedou Evropské komise José Barrosem. Šéf komise ocenil, že chce ČR přistoupit k fiskálnímu paktu, který je dohodou většiny zemí EU o odpovědné rozpočtové politice: „Česká republika se vrací k roli aktivního a konstruktivního člena evropské rodiny.“ Sobotka zároveň uvedl, že Česko podpoří společný důrazný postup osmadvacítky proti ukrajinské vládě.

Sobotka chce, aby byla ukončena ratifikace paktu z české strany do dvou měsíců. Opatření, která se pak budou na ČR vztahovat, budou ale podle něj platit až ve chvíli, kdy ČR přijme společnou evropskou měnu. Barroso k tomu uvedl, že i před tím, než země vstoupí do eurozóny, je koordinace důležitá.

Barroso se s českým premiérem bavil také o čerpání evropských peněz v novém víceletém období do roku 2020. V příštích sedmi letech může ČR získat z evropských strukturálních a investičních fondů skoro 22 miliard eur (asi 594 miliard korun). Nyní jsou dokončována jednání o smlouvě, která umožní čerpání a určí jeho priority. „Česká vláda chce udělat výrazný pokrok v zajištění efektivní a odpovědné veřejné správy a já tuto informaci oceňuji,“ dodal Barroso.

Sobotka pak na společném brífinku zdůraznil, že má ČR jako země střední velikosti jedinou šanci, jak ovlivňovat budoucí vývoj v Evropě. „A to je právě prostřednictvím naší aktivní evropské politiky, naší aktivní účasti v evropských institucích,“ uvedl premiér.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz pak se Sobotkou mluvil o velkém ekonomickém potenciálu, který podle něj Česko má. Premiér dodal, že se chce Česko aktivně podílet na další evropské integraci. „Věřím, že uplynulá krize Evropu posílila,“ dodal Sobotka.