Ministři ČSSD by chtěli přidat státním zaměstnancům, Babiš to odmítá

Praha – Učitelé, policisté, hasiči a zdravotníci se možná už v příštím roce dočkají vyšších platů. Přilepšit jim chtějí noví členové vlády, kteří mají pod sebou ministerstva se stovkami tisíc státních zaměstnanců. Jejich návrhy podporuje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jenže šéf státní kasy, ministr financí Andrej Babiš (ANO), je proti. Po ministrech nejprve žádá, aby ve svých resortech dokázali ušetřit. Sám přitom navrhuje snížení DPH na vybrané kategorie produktů či vyšší daňové slevy.

Státním zaměstnancům letos vzrostly platy o dvě procenta. O další peníze pro své podřízené už si v minulých dnech řekla velká část ministrů – prakticky hned poté, co nastoupili do úřadů. Třeba nový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) by rád od roku 2015 zvýšil platy učitelů o zhruba 2 000 korun. A nejen to – v následujících třech letech by se měl průměrný plat kantorů zvýšit z dnešních téměř 26 000 na 28 000 korun.

Naplnění takovýchto záměrů ale nebude zadarmo – Chládek plánuje požádat o miliardy navíc. „Samozřejmě na to budeme potřebovat finanční prostředky, já budu chtít v příštím rozpočtu navýšení o tři až pět miliard,“ upřesňuje ministr školství.

Podobné plány má i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který by zase rád zvýšil platy zdravotníkům – jak nemocničním lékařům, tak zdravotním sestrám. „Je to pro nás priorita, chceme, aby docházelo k postupnému a trvalému navyšování,“ uvedl Němeček. S tím souhlasí i jeho šéf Bohuslav Sobotka. „Je evidentní, že musíme spravedlivěji odměnit zdravotní sestry a lékaře,“ zdůraznil předseda vlády.

Se stejnými požadavky vystoupil na vládě taky ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který hodlá napřesrok přidat hasičům a policistům. Slibuje i proplácení přesčasů, přičemž se odkazuje na koaliční dohodu sociálních demokratů, ANO a lidovců (přečtěte si víc o koaliční smlouvě).

Plány ministrů: vyšší platy státních zaměstnanců i daňové úlevy (zdroj: ČT24)

U ministra financí Andreje Babiše, který bude mít na rozpočet pro příští rok největší vliv, ale ministři zřejmě nepochodí. Lídr hnutí ANO pro zvyšování platů v sociálnědemokratických resortech nevidí důvod. „My jsme noví, takže bychom nejdřív měli ukázat, kde budeme šetřit,“ nechal se slyšet Babiš.

Ten sice argumentuje úsporami, sám ale navrhuje snížení DPH na léky a knihy, zvýšení daňové slevy na dítě či zavedení daňových úlev na naftu pro zemědělce. Všechna tato opatření by přitom mohla způsobit pokles příjmů státního rozpočtu. Další tři miliardy by mohly z veřejných rozpočtů vypadnout, pokud by se ministrovi zdravotnictví podařilo zrušit zdravotnické poplatky (přečtěte si, jaké jsou názory ekonomů na návrhy obsažené v koaliční smlouvě).

JAKÉ JSOU DALŠÍ PLÁNY NOVÝCH MINISTRŮ?

1. Zvýšení důchodů

  • v roce 2014 o 45 korun
  • v roce 2015 o 271 korun

2. Tři miliardy navíc pro školství

  • platy a vzdělávání učitelů
  • předškolní zařízení
  • pomůcky

3. Dostavba dálniční sítě

  • spojení s Rakouskem - dálnice D3
  • spojení s Německem - dálnice D8

4. Daňové úlevy

  • snížení DPH na léky a knihy
  • zvýšení slevy na dítě
  • zvýhodněná nafta pro zemědělce

5. Rušení zdravotnických poplatků

  • u praktického lékaře
  • u specialisty
  • za recept

Že vláda nemá na zvyšování platů státních zaměstnanců dost peněz, si myslí i pravicová opozice. „Problémem je zásadní rozpor mezi výdajovými ambicemi vlády a mezi relevantními rozpočtovými zdroji,“ varoval první místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Jako jediní měli v příštím roce pobírat o zhruba dvě tisícovky měsíčně vyšší platy vojáci, kvůli úsporám však zřejmě přidáno nedostanou. Ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO) se totiž nelíbí podoba zákona o vojácích z povolání. Slíbil alespoň to, že o dosavadní peníze vojáci nepřijdou.

Jasno do vývoje platů ve státním sektoru možná vnese programové prohlášení nového kabinetu, které by měli ministři začít sepisovat už na pondělním zasedání. Konečnou verzi dokumentu musí mít hotovou zhruba za dva týdny – premiér Sobotka avizoval, že jeho tým předstoupí před poslance se žádostí o důvěru kolem 18. února (čtěte víc).