Nová vláda chce o důvěru požádat 18. února

Praha - Nová vláda požádá sněmovnu o důvěru kolem 18. února. Kabinet by měl mít ve sněmovně podporu 111 poslanců. Legislativní plán vlády bude hotový v březnu, mezi prioritami bude valorizace důchodů, zrušení zdravotnických poplatků a lepší výběr daní. První jednání vlády bylo podle premiéra Sobotky věcné a rychlé. Zasedání si pochvaloval i ministr financí Andrej Babiš, který se zároveň stal prvním místopředsedou vlády a vicepremiérem pro ekonomiku. Podle dalšího vicepremiéra Pavla Bělobrádka bylo z mnohých členů vlády znát nadšení, že konečně začnou pracovat.

Informace o průběhu jmenování vlády včetně podrobného on-line přenosu čtěte ZDE.

Hned po jmenování odjeli noví členové vlády z Pražského hradu do Strakovy akademie. Tam končící premiér Rusnok předal svému nástupci Bohuslavu Sobotkovi Úřad vlády i klíč od korunovačních klenotů. Vzápětí začala první schůze nové vlády. Sobotkův tým se bavil například o programovém prohlášení vlády. Legislativní plán bude hotový v březnu, klíčové letošní zákony chtějí noví ministři poslat na vládu nejpozději v červnu. 

Vláda má měsíc na to, aby požádala o důvěru. Celou lhůtu ale využít nechce. Podle Sobotky vláda o důvěru požádá tak, aby mohla být mimořádná schůze Poslanecké sněmovny s tímto bodem programu svolána kolem 18. února. Hlasy opozičních poslanců ale potřebovat nebude. Tři koaliční strany totiž disponují pohodlnou většinou hlasů.

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér a předseda strany: „Je důležité, abychom se soustředili na hospodářský vzestup a prosperitu naší země.“
  • Andrej Babiš (ANO), ministr financí a předseda hnutí: „Připravit se na výběr hlavně DPH a daní v roce 2015 a v roce 2016 začít stavět dálnice.“
  • Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: „Prioritou je podpora rodin s dětmi a právního státu.“

Jaké změny vláda chystá?

Ministr financí Andrej Babiš už brzy navrhne s platností od příštího ledna snížení DPH na léky a knihy. Lidovci navrhnou zvýšení daňové slevy, kterou si odečítají rodiče na své dítě, a také daňovou úlevu na naftu pro zemědělce. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček pak hned v příštích týdnech začne pracovat na zákonu, který zruší poplatek u praktického lékaře, u specialisty a také za recept. Od ledna 2015 budou pacienti platit už jen poplatek za pohotovost. Jeho výše se nezmění a bude stejně jako dnes 90 korun. Koalice se také chystá od příštího roku rychleji zvyšovat důchody. Zatímco letos dostali penzisté přidáno v průměru 45 korun měsíčně, příští rok by to mělo být 271 korun. Jiří Dienstbier potvrdil, že plánuje stáhnout žádost o výjimku z evropské Listiny práv a svobod, kterou exprezident Václav Klaus podmínil podpis Lisabonské smlouvy.

„Práva jsou chráněna i jinými ústavními dokumenty a mezinárodními smlouvami, ale myslím si, že naši občané si zaslouží, aby měli stejný rozsah ochrany lidských práv jako občané jiných zemí EU,“ řekl Dienstbier na tiskové konferenci. ČSSD dávala v minulosti najevo nelibost s krokem Klause.

Novým šéfem Úřadu vlády je Pavel Dvořák, mluvčím Martin Ayrer

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky také vybral nového šéfa Úřadu vlády - Pavla Dvořáka. Ten dříve působil jako tajemník městského úřadu ve Slavkově u Brna. Ve funkci střídá Radka Augustina, někdejšího místopředsedu Strany práv občanů Zemanovci. Mluvčím vlády se stal Martin Ayrer, který doposud působil jako mluvčí ČSSD. Ayrer nahradí Janu Jabůrkovou, kterou si na úřad přivedl bývalý premiér Jiří Rusnok.

Sobotka už dříve řekl, že Úřad vlády potřebuje ve svém čele zkušeného úředníka, který ho bude dobře řídit a nebude dělat politiku. Nový premiér také dříve oznámil, že šéfkou jeho sekretariátu bude Běla Hejná, která doposud vedla sekretariát ČSSD.

Vzniká i poradní tým trojkoaličního kabinetu, který vede někdejší předseda vlády a eurokomisař Vladimír Špidla. Sobotka by chtěl, aby v týmu byli poradci pro všechny ministerské oblasti. Nový kabinet bude mít zřejmě i svůj poradní orgán. Jak premiér dříve uvedl, nebude ale obdobou Národní ekonomické rady vlády (NERV), kterou měla koaliční vláda Petra Nečase.

Původní sestava vlády Bohuslava Sobotky jmenovaná 29. ledna 2014
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Kabinet dnes také rozhodl o jmenování Bělobrádka do čela rady pro výzkum a inovace, Dienstbiera učinil šéfem legislativní rady vlády. Tyto dva ministry premiér již uvedl do svých úřadů. Jako ministři bez portfeje budou oba pracovat ve Strakově akademii. Sobotka dnes ještě uvedl do funkce ministra financí Andreje Babiše, na další členy kabinetu přijde řada ve čtvrtek a v pátek. 

Sobotka uvedl Babiše do funkce ministra financí

Premiér doufá, že se Babišovi v čele resortu povede omezit daňové úniky a zlepšit výběr daní. Podle Babiše bude jedním z hlavních úkolů ministerstva financí dočerpat co nejvíce peněz z evropských fondů určených pro období, které končí prosincem 2015. Vinou předchozí vlády premiéra Petra Nečase Česko má v čerpání peněz z EU rezervy, uvedl nový ministr. 

Babiš také zdůraznil, že stát by měl být „konečně“ vstřícný k zahraničním investorům. V té souvislosti hovořil o případu americké firmy Amazon, která chce postavit velké logistické centrum v Brně. O stavbě obřího skladu se ani dnes nerozhodlo. Pokud společnost nepostaví centrum v Česku, bude investovat raději v Polsku nebo na Slovensku, uvedl Babiš. Ministr také chce, aby se zlepšila spolupráce finančních úřadů s policií a aby občané věděli, kam tečou státní finance. V té souvislosti zmínil Slovensko, kde je státní rozpočet přístupný na internetu.

Babišovým mluvčím na ministerstvu bude Marek Zeman, který již na úřadu působil v době, kdy ho vedl současný předseda vlády Sobotka. Zeman ve funkci nahradil dosavadního mluvčího Ondřeje Šrámka. 

Sobotka převzal od Rusnoka vládní agendu i klíč od klenotů

Odcházející premiér Jiří Rusnok předal svému nástupci vládní agendu i klíč od korunovačních klenotů. Udělil mu také několik rad a nabídl konzultace, bude-li je nový ministerský předseda vyžadovat. Sobotka uvedl, že Rusnokova úřednická vláda, které poděkoval, splnila svůj mandát.  

„Samozřejmě, především bych chtěl panu premiérovi popřát mnoho úspěchů v té složité roli, do které si dnešním dnem sedl naplno. Věřím, že má na to dostatek zkušeností a schopností,“ řekl Rusnok Sobotkovi na krátkém společném vystoupení před novináři. Zároveň mu popřál trpělivost a moudrost, protože to je podle něj v koaliční vládě určitě třeba. Cíle koaliční vlády sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců označil odcházející premiér za ambiciózní a zároveň takové, jaké Česko potřebuje.

Díků se dočkal i Rusnok, o jehož vládě Sobotka prohlásil, že splnila mandát, který měla. „Byla vládou přechodnou, ale vládou, která měla především zajistit fungování státu,“ řekl nový premiér, podle něhož přechodná vláda nemohla vyřešit všechny problémy, které se za poslední roky v zemi nashromáždily.

Vydáno pod