Lidé po celém světě uklízeli planetu. Ulice, parky i třeba řeky

Události ČT: Lidé po celém světě uklízeli planetu. Ulice, parky i třeba řeky (zdroj: ČT24)

Lidé po celém světě se v sobotu připojili k akci úklidového dne. Byli mezi nimi také dobrovolníci z Česka, kteří vyrazili sbírat odpadky nebo vyhozené předměty do parků a na jiná veřejná místa. Uklízeli i řeky a jejich břehy - mezi nimi třeba oblíbenou Vltavu.

Sběr odpadků v ulicích i přírodě v sobotu vyslal do ulic sto padesáti zemí dobrovolníky díky celosvětovému úklidovému dni. V České republice je registrováno více než 3300 úklidů, které jsou organizované jednotlivci, obcemi, školami, různými organizacemi nebo firmami.

V Liberci se činili

Přes 200 kilogramů odpadu nasbírali v sobotu dobrovolníci v okolí přehrady v Liberci. Nejčastěji na zemi nacházeli nedopalky a kapesníčky, museli ale také sebrat několik injekčních stříkaček, sklo, nefunkční fén, toustovač či spodní prádlo. 

Do úklidu v okolí liberecké přehrady se zapojilo 14 lidí. „Sbírali jsme podél hráze, u kláštera a v lesoparku na Králově háji. Nasbírali jsme 212 kilogramů,“ uvedl Tomáš Neděla z dobrovolnického hnutí Trash Hero. 

Úklidovou akci organizoval poprvé, pod hlavičkou Trash Hero je chce pořádat v Liberci pravidelně. „V Praze jsou třeba každý týden, byl bych rád, kdyby v Liberci to fungovalo měsíčně nebo aspoň jednou za čtvrtletí,“ uvedl. Místo úklidu by mělo být podle něj pokaždé jiné.

Vodáci uklízeli na jihu Čech Vltavu

Lidé se v sobotu pustili také do čištění Vltavy, sešlo se na 190 dobrovolníků. Za úkol měli zbavit řeku odpadu mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou, tedy ve zhruba sedmdesátikilometrovém úseku.

„Organizátoři akce rozdali dobrovolníkům celkem 550 pytlů a připravili sedm kontejnerů na různých místech kolem Vltavy. Nejčastěji dobrovolníci nacházeli plechovky od piva, PET a pivní lahve, ale také oblečení a boty. V řece se ale najdou i věci, které vodáci rozhodně nevyhodili, třeba pneumatiky, nebo nárazník od auta,“ uvedl z místa reportér České televize Martin Štěpánek. 

Každá skupina měla na starosti zhruba šestikilometrový úsek. Na lodích nebo raftech splouvali řeku, prohledávali dno i břehy Vltavy. V posledních letech odpadu na Vltavě ubývá, přestože vodáků jezdí na Vltavu stále víc, letos jich během hlavní sezony přijelo přes dvě stě tisíc.

Dobrovolníci se vydali uklízet i břehy Vltavy (zdroj: ČT24)

Národním koordinátorem je pátým rokem spolek Ukliďme Česko. Na podobné jarní akci se zapojilo na více než 2600 místech 113 tisíc dobrovolníků, tedy asi procento obyvatel. Dohromady odklidili 1884 tun odpadů.

Motorem celé akce jsou dobrovolní organizátoři, kteří organizují úklid v místě, jež si sami určí. Od začátku do konce se pak starají o hladký průběh akce. Koordinátoři jim k tomu poskytují potřebnou podporu nebo třeba pytle na sesbíraný odpad.

Cílem úklidu není jen zbavit přírodu odpadků, ale též nastartovat diskusi o neudržitelném způsobu nakládání s odpady, zejména jednorázovými plasty. V rámci úklidového dne společnost Karlovarské minerální vody společně s dobrovolníky zmapuje, jaký podíl mezi volně pohozenými odpadky tvoří použité PET lahve. Výsledky pomohou při výpočtech ekonomické efektivity možného zavedení zálohovaného systému na PET lahve v Česku.

„Zálohový systém by významným způsobem snížil množství povalujících se PET v přírodě. Proto rádi pomůžeme ke zmapování jejich množství v odpadu sesbíraném při úklidových akcích,“ uvedl Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko. 

Celosvětový úklidový den je myšlenka, která vznikla v Estonsku v roce 2008. Prvního národního úklidu se tam zúčastnilo 50 tisíc lidí a zemi vyčistili za pět hodin. Letošní vlna úklidů je podle spolku Ukliďme Česko největší dobrovolnickou akcí v dějinách lidstva.