Babiš: Na své ministerstvo nechci náměstka z ČSSD

Praha – Kandidát na ministra financí Andrej Babiš (ANO) už jedná s lidmi, které mu nabídli koaliční partneři jako možné spolupracovníky. V Interview Daniely Drtinové potvrdil, že mu Bohuslav Sobotka navrhl i Jiřího Peřinu, který podle Hospodářských novin na Středočeském kraji odpovídal za peníze za éry Davida Ratha, nešlo prý ale o post náměstka. Babiš prý z principu nechce na ministerstvu financí žádného náměstka z ČSSD – tým si vybere sám.

Na svém blogu Babiš napsal, že Sobotka přišel na jednu ze schůzek se šanonem plným jmen, která potřebuje udat na jednotlivé resorty, aby byly všechny frakce ve straně spokojeny a stály za ním jako premiérem. V Interview DD Babiš prohlásil, že na takové vytváření de facto trafik nepřistoupí: „Máme nabídky, ale k žádné dohodě zatím nedošlo. Nechali jsme volnost našim ministrům. Některá jména jsou akceptovatelná, ale některá ne. Nechceme politické nominanty, ale odborníky. Nepotřebujeme dělat politické výměny a zvyklosti.“  

Andrej Babiš:

„Já principiálně na resort financí, který je klíčový, nechci žádného náměstka z ČSSD. (…) Finance jsou klíčové a tam si určitě vyberu tým podle svého uvážení.“

Babiš má údajně připraven tým odborníků, který si na ministerstvo financí vezme. Měli by mezi nimi být členové Rady ekonomických poradců hnutí ANO nebo Lukáš Wagenknecht. O Wagenknechtovi se poprvé zmínil server Česká justice s tím, že by měl být prvním náměstkem ministra financí. Je mimo jiné známý z odhalení miliardových nesrovnalostí v Regionálním operačním programu Severozápad nebo auditů problematických zakázek v ústecké Krajské zdravotní. 

Členy ekonomické rady jsou například Aleš Michl, Michal Zděnek, Petr Zahradník, Jan Čapek a Robert Pelikán. Rada navrhuje nezvyšovat daně a zavést centrální nákupy a registr smluv. Mezi další cíle patří prověřit návrhy protikorupčních zákonů, které navrhuje iniciativa Rekonstrukce státu. Kritici však Babišovi vyčítají, že své plány nedokáže ufinancovat, a ptají se, kde přesně vezme oněch 50 miliard navíc, které bude potřebovat.

„Česká republika je jednou z nejhorších zemí z hlediska výběru DPH v Evropě. To dokonce může udělat podstatně více než 50 miliard,“ myslí si Babiš. „V prvním roce se chceme soustředit na stáhnutí likvidity státních firem a státu vůbec, aby stát věděl, kde má likviditu a majetky… Musím se dozvědět, jak je možné, že má stát 350 miliard na účtech ČNB a není schopen s těmito penězi disponovat. Máme 700 miliard dluh a na druhé straně se nám někde válí na účtu bez úroku 350 miliard. Musíme řídit cashflow a likviditu. Na Slovensku to je v rámci režie ministerstva financí,“ uvedl Babiš a dodal, že bude chtít peníze, které leží na účtech státních firem. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Babiš vtipkuje o setkání u Zemana: Prezident je monarcha a já oligarcha

Prezident Miloš Zeman se v těchto dnech schází s kandidáty na ministry. Jako první byl dnes na Hradě právě kandidát na vicepremiéra a ministra financí Andrej Babiš. „Pan prezident vtipkuje, že on je ten monarcha a já ten oligarcha,“ řekl Babiš, podle kterého bylo setkání u hlavy státu příjemné. Jako pozornost donesl Zemanovi koš Kosteleckých uzenin. 

Babiš s prezidentem dlouho diskutoval o ministerstvu obrany. „Pan prezident je tvrdohlavý. Třikrát se k tomu tématu vrátil a já ho ujistil, že to pan Stropnický zvládne. Nemusí být z obrany, ale bude schopen vytvořit dobrý tým. Je to o průhlednosti zakázek a o tom, jak ten resort funguje. V minulosti tam bylo plno problémů a korupčních skandálů. Chceme konečně ukázat transparentnost,“ vysvětlil Babiš.

Andrej Babiš odchází ze schůzky s prezidentem
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Babiš: Kalousek nemá jiný program, než kritizovat Babiše

Dnes také v prvním čtení prošel ve sněmovně služební zákon, který opozice překřtila na Lex Babiš, protože se jeho projednávání urychlilo s ohledem na splnění prezidentovy podmínky, aby mohl Babiše jmenovat ministrem financí. Babiš ovšem odmítá, že by se zákon projednával kvůli jeho osobě.

Andrej Babiš o služebním zákonu:

„Zákon řešili politici 12 let. Hráli divadlo, že ho chtějí přijmout, ale nechtěli, protože by nemohli dostat do funkcí ve veřejné správě své známé a kamarády. My jsme služební zákon měli v programu. Budeme mít 90 dní a celý rok, abychom ho připravili na účinnost na 1. 1. 2015.“

Babiš v Interview opět odmítl spolupráci s StB. „30. ledna mám soud a vyhraju ho. Státní bezpečnost na mě vedla svazek bez mého vědomí, je to vymyšlené. Jsem zvědavý, jestli se mi pak všichni, co mě ponižovali a uráželi, omluví. Kalousek a ODS nemají jiný argument. Nemají svůj vlastní program, jejich programem je kritizovat Babiše,“ řekl.

Babiš: Potenciální střet zájmů nepopírám. Ale není čistší firmy, než je Agrofert

Babiš odešel z vedení Agrofertu, ale stále je jediným akcionářem. Střet zájmů nepopírá. „Všichni věděli, že jsem majitel Agrofertu, věděli to i voliči. Potenciální střet zájmů mám. Ale to jsem měl tu firmu zaparkovat jako Hřebíček nebo Topolánek a tvářit se, že mi nepatří, nebo ji prodat na Kypr? Je tu hodně lidí, kteří mě budou od rána do večera kontrolovat. Navíc není čistší firmy než Agrofert. Každý ví, co je za Agrofertem,“ ujistil.

Babiš: Mafru jsme dostali v hrozném stavu, teď máme co dělat 

Antimonopolní úřad souhlasí s převodem firmy Londa, která provozuje Rádio Impuls, pod Babišův Agrofert. Tím se mediální divize, která už obsahuje celostátní tištěná a také onlinová média, rozšiřuje významně do rozhlasového vysílání. Další rozšiřování Babiš zatím nechystá. 

V lednovém Forbesu potvrdil Vladimír Železný, současný ředitel TV Barrandov, že pro Babiše připravil studii o chování českého mediálního trhu a podle něj musí do svého mediálního impéria získat televizi. „Musím bohužel jedině zemřít, jinak nemusím vůbec nic,“ reagoval Babiš. „Mě to interview překvapilo, pan Železný tam fantazíroval. Dostali jsme Mafru v takovém stavu, zejména Lidové noviny – totálně vytunelované, které měly 50 milionů ztrátu, takže teď máme co dělat,“ dodal Babiš.

Vydáno pod