Policie zasahovala v České poště, odvedla si devět lidí

Praha – Policie při zásahu ve dvou budovách České pošty zadržela a obvinila devět lidí. Případ se týká údajné manipulace se stavebními zakázkami malého rozsahu. Akce detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu začala už ráno před šestou hodinou v objektu hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze 1 a v bývalé centrále v Olšanské ulici na Žižkově.

„Tři osoby z těchto devíti obviněných působily v pozici veřejného zadavatele. Zbylých šest osob působilo v soukromém sektoru, který nějakým způsobem s veřejným zadavatelem kooperoval,“ sdělila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, jejíž úřad má případ na starost. Zadržení byli obviněni ze dvou trestných činů – sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a podplácení.

Podle mluvčího pošty Ivo Mravinace souvisela razie s vyšetřováním činnosti bývalého zaměstnance podniku. Provoz pošt není nijak omezen, policisté se pohybují pouze v administrativních prostorách.

„Potvrzujeme, že v několika objektech České pošty je Policie ČR, vyžádali si řadu dokumentů, samozřejmě jsme jim poskytli veškerou součinnost. Podle předběžných informací se jedná o vyšetřování činnosti našeho bývalého zaměstnance. V tuto chvíli nemáme další informace, událost proto nemůžeme blíže komentovat,“ informoval ráno mluvčí pošty.

Policejní zátah na České poště má 9 zadržených (zdroj: ČT24)

Podle informací MF Dnes bývalý zaměstnanec opustil poštu před půl rokem. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták odmítl zásah jakkoli komentovat. U soudu by obviněným hrozil za podplácení až šestiletý trest, za sjednání výhody pak trest o dva roky vyšší.