Babiš slíbil městům a vesnicím peníze na sociální byty

Pokud se obce pustí do výstavby bytů a pětinu z nich vyčlení jako sociální, stát podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na pořízení těchto sociálních bytů poskytne stoprocentní dotaci. Babiš to uvedl na sněmu Svazu měst a obcí. Starostové by si pak sami rozhodovali, kolik bytů chtějí postavit. Rozpočet mají nové dotace stát asi dvě miliardy ročně.

„Když se obec rozhodne postavit 50 bytů, stát na 20 procent z nich, které budou sociálními byty, poskytne nevratnou dotaci ve výši 100 procent,“ uvedl předseda vlády. Podle něj s tím počítá projekt Výstavba o dostupném bydlení, který chystá ministerstvo pro místní rozvoj. To by se podle Babiše mělo stát ministerstvem pro menší obce. 

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) má sociální bydlení pomoci asi 65 tisícům domácností. Z rozpočtu by měly jít do programu asi dvě miliardy ročně. V delším časovém horizontu by do něj mohlo jít až 80 miliard.

„Ty dvě miliardy jsou na základě poptávky, kterou už obce projevily v rámci Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedla Dostálová. Projekt bude mít formu nařízení vlády, nikoliv nového zákona. Využity na něj budou i evropské peníze.

„Domnívám se, že je to výborný program s tím, že je to typická ukázka dobré komunikace mezi svazem a ministerstvem pro místní rozvoj,“ řekl v ČT předseda Svazu měst a obcí František Lukl (nestr.).

Obce dostanou od státu stoprocentní dotaci na sociální byty, které jsou určeny pro osoby v bytové nouzi. Dotace se budou týkat jak malých obcí, tak velkoměst, jako je Praha či Brno. 

U zbylých bytů se pak obce mohou rozhodnout: pokud je vyčlení pro mladé páry či seniory, pak mohou podle Dostálové žádat o zvýhodněný úvěr od Státního fondu rozvoje bydlení. Pokud se rozhodnou pro klasické nájemní bydlení bez dalších podmínek, pak mohou využít komerční úvěr.

Ceny bytů vzrostly za poslední čtyři roky v průměru téměř o polovinu a tento trend stále pokračuje. Lidé se proto snaží najít levnější bydlení a často se stěhují mimo velká města. Třeba ceny bytů 3+kk v okolí Prahy se za poslední dva roky zvedly zhruba o 40 procent.