Každý rok potřebují v Česku nové orgány desítky dětí

UDÁLOSTI: Nejunikátnější jsou transplantace u dětských pacientů (zdroj: ČT24)

V Česku transplantují lékaři orgány každý rok stovkám lidí. Většinou jsou to dospělí, ale asi ve třech desítkách případů ročně potřebují nové orgány děti. Jde o nejsložitější operace – i proto, že se pro ně zvlášť obtížně hledají dárci.

Mít těžce nemocné dítě je noční můra každého rodiče a jednou z nejtěžších fází je čekání. Může to být i čekání na smrt, spíše ale všichni očekávají dobrou zprávu: Podařilo se nalézt dárce orgánu, který dítěti selhává.

Již to není samo sebou. „Výjimečně se nám stane, že se sejde dítě na čekací listině a dětský dárce jater,“ poznamenal přednosta Kliniky transplantační chirurgie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Jiří Froněk. Děti ovšem mohou dostat i část orgánu od dospělých, podle Froňka mají takové operace i lepší výsledky než transplantace jater dětských.

Někdy je čekání na nový orgán docela krátké. Dnes třináctiletá Natálie Čížková dostala játra již po čtrnácti dnech. Transplantace byla nutná, protože se narodila bez žlučových cest, a přestože část škod napravila již operace krátce po porodu, další vyřešil až nový orgán. „Než jsem na operačním sále usnula, tak jsem si řekla, že bude všechno v pořádku. Usnula jsem a povedlo se,“ zavzpomínala.

Právě játra operují lékaři dětem nejčastěji, plíce naopak nejméně. Jejich transplantace zároveň patří k nejnáročnějším. „Musíme čekat na dětského dárce. Když to není možné, tak přistoupíme k transplantaci pouze plicních laloků,“ popsal přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol Robert Lischke.

Momentálně jsou na čekací listině čtyři děti. Tři potřebují transplantaci ledvin, jeden dětský pacient pak čeká na dva orgány najednou – srdce a plíce.

Podle koordinačního střediska dostalo letos transplantací nové orgány zatím 26 dětských příjemců, loni za celý rok 32, předloni 26.

Celkově pak probíhá v Česku každý rok řádově více operací. Novou ledvinu loni dostalo 469 lidí, játra 205 lidí a srdce lékaři transplantovali 74krát.