Zeman se chce dál soudit o své výroky o Peroutkovi, stát bude před soudem zastupovat ministerstvo financí

Za výroky prezidenta Miloše Zemana o spisovateli Ferdinandu Peroutkovi se bude před soudem zodpovídat ministerstvo financí, a ne prezidentská kancelář. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 1, který kauzu řeší. Jde o důsledek květnového rozhodnutí Nejvyššího soudu; podle něj za prezidentovy výroky o Peroutkovi odpovídá stát, konkrétně státní kasa. Miloš Zeman se jako prezident přesto do sporu zapojí – sám se přihlásil jako vedlejší účastník.

Vstup prezidenta republiky do soudního sporu České televizi potvrdil i advokát Marek Nespala, který prezidentskou kancelář ve sporu dosud zastupoval. „Prezident republiky, jakožto původce výroku, má zájem na výsledku sporu, a proto do řízení vstoupil jako vedlejší účastník na straně žalované České republiky,“ napsal Nespala České televizi v SMS zprávě. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček České televizi odmítl poskytnout jakýkoliv komentář.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná České televizi potvrdila, že žalobu Terezie Kaslové v kauze Peroutka bude projednávat nová soudkyně Iveta Nedozrálová. Soudkyně Kateřina Sedláková, která tento případ u Obvodního soudu pro Prahu 1 rozhodla v roce 2016, totiž už nyní působí u Městského soudu v Praze.

Nejvyšší soud: Žaloba se měla řídit jiným zákonem

Nejvyšší soud v květnu vrátil celý spor o výrocích Miloše Zemana na začátek. Zrušil původní rozsudek, podle kterého se měla Česká republika omluvit za část výroků, které prezident na adresu spisovatele pronesl. Své rozhodnutí Nejvyšší soud vysvětlil tím, že žaloba měla být podána podle jiného zákona a Českou republiku neměla zastupovat Kancelář prezidenta republiky, ale jedno z ministerstev. Pokud se nepodaří určit, které ministerstvo má stát před soudem zastupovat, má jím být podle judikatury resort financí.

Celý spor začal už v roce 2015, kdy podala Terezie Kaslová žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Po prezidentské kanceláři se domáhala omluvy za výroky, které na adresu jejího dědečka, prvorepublikového spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky, pronesl v lednu 2015 prezident republiky Miloš Zeman.

Ten v projevu na pražském fóru k holocaustu hovořil i o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ale ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský.

Článek z Přítomnosti Pražský hrad ani přes snahu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nedokázal v archivech objevit. Zeman se omluvil pouze za to, že článek nebyl nalezen. Fascinaci Peroutky nacismem se ale snažil mluvčí Ovčáček dokázat dalšími texty, které uznávaný novinář napsal.

V souvislosti s květnovým rozhodnutím Nejvyššího soudu Miloš Zeman řekl, že považuje za chybu, že citoval článek Ferdinanda Peroutky, který se nemůže najít. Podle Zemana byl Peroutka bezesporu velký novinář, který ale v určité fázi podlehl nacistické ideologii.