Zvýšení důchodů projde hladce, pro je i KSČM. Nejvíc přidáno dostanou senioři nad 85 let

Události: Pro sněmovní verzi zvýšení důchodů jsou komunisté i Piráti (zdroj: ČT24)

Poslanci KSČM příští týden podpoří návrh na zvyšování důchodů v podobě, v jaké ho schválila sněmovna. Oznámil to předseda strany Vojtěch Filip po jednání s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

Sněmovnou schválená verze  přidává důchodcům nad 85 let věku k důchodu měsíčně 1000 korun. Zvýšit se má také pevná část penzí o 320 korun měsíčně a s pravidelnou valorizací tak důchod průměrně vzroste o 918 korun.

Senát ale tuto verzi vrátil sněmovně s pozměňovacím návrhem, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let.

Poslanci ovšem senátní návrh ve středu 22. srpna na mimořádné schůzi nejspíš zamítnou a podpoří sněmovní verzi. Pro tu budou hlasovat nejen komunisté, ale i sociální demokraté, poslanci z hnutí ANO a také Piráti.

Důchody - návrh vlády
Zdroj: ČT24

Předseda komunistů Filip zdůvodnil stanovisko svých poslanců mimo jiné tím, že senátní návrh by znamenal zásah do státního rozpočtu v objemu dvou miliard korun. „To by mohlo napříště ohrozit jednání o státním rozpočtu. Připomínám, že podle Ústavy České republiky Senát na státní rozpočet vliv nemá,“ řekl Filip.

Dvě miliardy by mohly podle něj chybět třeba na zvýšení platů ve státní správě. „Není možné vyvolat spor mezi seniory a pracujícími,“ dodal předseda komunistů. Poukazoval i na to, že pro zákon hlasovalo ve sněmovně 130 ze 132 přítomných poslanců.

Senát chtěl zvýhodnit ženy seniorky

Senátní verze měla zvýhodnit ženy seniorky, které vychovávaly děti a odcházely kvůli tomu do penze dříve než muži. Podle ministryně Maláčové je ale potřeba najít jiný způsob podpory.

„Rozumím tomu, že potřebujeme podpořit ženy, které pečovaly o děti. To je moje dlouhodobá priorita. Myslím ale, že potřebujeme systémový zásah,“ komentovala senátní variantu Maláčová, která se ministryní práce stala 30. července. 

Návrh senátorů, který plánují poslanci zamítnout, by podle místopředsedy rozpočtového výboru sněmovny Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) vedle podpory seniorek na druhou stranu znamenal také zvýhodnění těch, kteří odešli do důchodu předčasně. „Senátní verze je výrazně zvýhodňuje a znevýhodňuje lidi, co dobrovolně pracovali déle a odvedli státu více peněz,“ vysvětlil stanovisko Pirátů Ferjenčík. S tímto argumentem souhlasí i ministryně Maláčová.

Většina opozičních poslanců ale hodlá podpořit senátní verzi. „Ta vládní verze na ženy, které vychovaly více dětí, zapomněla a my jsme chtěli tuto chybu napravit,“ připomněl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Poslanci budou o důchodech jednat na mimořádné schůzi příští středu. Schválit musí zvýšení důchodů do září, aby se projevilo od příštího roku. Celkem plánuje vláda vydat na penze o téměř 38 miliard víc než letos, což je nejvyšší nárůst těchto výdajů v české historii.