Malá se při psaní diplomové práce zachovala neeticky, konstatovala univerzitní komise

Diplomová práce bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) o chovu králíků na Mendelově univerzitě v Brně z roku 2005 vykazuje v rešeršní části shody významného rozsahu s prací obhájenou na stejné univerzitě o dva roky dříve. Konstatovala to Etická komise Mendelovy univerzity, která diplomovou práci prozkoumala. Podle komise se Malá zachovala neeticky, o titul ale nepřijde. Řízení o vyslovení neplatnosti vysokoškolského diplomu lze zahájit do tří let. Samotná exministryně zopakovala, že se mohla dopustit chyby, nikoli však úmyslného opisování. Vyhrocené situace lituje.

Podle komise se Malá dopustila neetického chování, které bylo i v dané době považováno za disciplinární přestupek.

„Mendelova univerzita v Brně k případu zadala externí právní posudek, který měl posoudit případné další kroky školy. Z něj vyplynulo, že řízení o vyslovení neplatnosti vysokoškolského diplomu je možné podle platných právních předpisů pouze v objektivní lhůtě tří let, v daném případě tedy nemůže být zahájeno,“ uvedla mluvčí univerzity Jiřina Studenková.

Autorem posudku je expert na správní právo František Korbel, který se v minulosti zabýval například složitou otázkou možnosti odebírání titulů na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, kde někteří politici získali titul za kratší dobu, než je obvyklé.

Bez úmyslu opisovat

Malá v reakci poukázala na to, že podle komise šlo o shody v rešeršní části. „Hlavní část mé diplomové práce a závěry, které z ní plynou, komise nezpochybnila. Jasně jsem už dříve řekla, že jsem se chyby dopustit mohla, nikoli však úmyslného opisování. Jednala jsem podle pokynů vedoucího práce a je mi velice líto, že se celá situace takto vyhrotila. Za své chyby se omlouvám, ale opakuji, že jsem nejednala se zlým úmyslem,“ dodala Malá. 

Malá kvůli podezření z plagiátorství na začátku července rezignovala na post ministryně spravedlnosti. Obvinění se týkalo jejích diplomových prací na Panevropské vysoké škole v Bratislavě, kde vystudovala práva, a také na Mendelově univerzitě v Brně, kde psala práci o chovu králíků. Malá odmítá, že by úmyslně opisovala. „Pro mě je to osobně velmi citlivé téma a vnímám to jako křivdu,“ řekla tehdy.

Z funkce ministryně spravedlnosti odešla po 13 dnech. Stále zůstává na pozici náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje. Krajští radní jí po aféře vyjádřili plnou podporu. Ve vedení regionu má na starosti majetek a investice.

Kvůli opisování v diplomové práci skončil i ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). Pochybnosti se objevily i u diplomové práce ministra obrany Lubomíra Metnara, který ale kauzu ustál a omluvil se za nedostatečné citační zdroje.