Peněžitý trest ani podmínka pro extajemníka SPD Jaroslava Staníka neplatí. Jeho obhájce podal odpor

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník nemusí platit peněžitý trest 70 tisíc korun. Ruší se i jeho trest ročního vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Kvůli odporu, který podal Staníkův obhájce, zrušil Obvodní soud pro Prahu 1 trestní příkaz, který Staníka potrestal za jeho loňské výroky na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Soud tak bude kauzu řešit v řádném řízení.

„Ve věci byl podán obviněným prostřednictvím jeho obhájce odpor, což znamená, že vydaný trestní příkaz se ruší a obvodní soud bude ve věci dále jednat a povede řízení,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Ivana Tichá. 

Trestní příkaz je obdobou odsuzujícího rozsudku. Soud ho může vydat bez nařízení jednání, pokud k vyslovení viny a uložení trestu stačí skutečnosti a důkazy obsažené v obžalobě. Podaným odporem se trestní příkaz zruší a soud nařídí hlavní líčení s dokazováním. Soud už ale není trestním příkazem vázán. Mohl by Staníkovi v hlavním líčení uložit mírnější i přísnější trest. Anebo ho obžaloby zcela zprostit.

Staníkův advokát Roman Hošta – s odvoláním na svou povinnost zachovávat o klientských případech mlčenlivost – nechtěl ČT sdělit více podrobností. Hošta už ale minulý týden v písemném prohlášení zaslaném ČT uvedl, že celé řízení od samého počátku trpí vážnými nedostatky, zejména absencí důkazů, což prý policejní orgán a státní zastupitelství bezdůvodně odmítají.

„Masivní mediální kampaň, která od samého začátku daný případ provází, navozuje ve společnosti atmosféru, že můj klient je beze vší pochybnosti vinen, což mu dozajista upírá právo na spravedlivý proces, a dochází tak k nepatřičnému ovlivňování rozhodování orgánů činných v trestním řízení,“ napsal Staníkův advokát minulý týden ČT v reakci na vynesení trestního příkazu.

Státní zástupce podal na Staníka obžalobu 19. července. Obvodní soud pro Prahu 1 ho na základě obžaloby odsoudil trestním příkazem 30. července.

Staník měl mluvit o plynování Romů a Židů

Na případ loni upozornil server Aktuálně.cz, který s odkazem na některé svědky incidentu uvedl, že Staník posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu a vyzýval k jejich zabíjení. „Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození,“ řekl serveru bývalý poslanec Marek Černoch (zvolený za Úsvit).

Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) webu popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat,“ uvedla tehdy Marksová. Hnutí SPD od února tvrdí, že Staník už není členem ani tajemníkem hnutí. 

Podle Aktuálně.cz působil Staník od 80. let u někdejšího Sboru národní bezpečnosti, později u policie. Byl dlouholetým členem ČSSD. Ze strany byl v roce 2012 vyloučen, už tehdy úzce spolupracoval s Tomiem Okamurou. Jako tajemník SPD o říjnových volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu hnutí a volal na ně policii.

Vydáno pod