Dítě v ohrožení bude nově i v mobilech. Aplikace má do hledání zapojit co nejvíce lidí

Události ČT: S hledáním pohřešovaných pomůže nová mobilní aplikace (zdroj: ČT24)

Při pátrání po pohřešovaných dětech v systému „Dítě v ohrožení“ pomůže nová aplikace do mobilních telefonů nazvaná Echo. Výrazně se tak rozšíří možnosti hledání. Ročně jde až o třicet případů. Zatím se zpravidla děti podařilo najít do několika hodin.

„Aplikace bude obsahovat fotografii, popis osoby a stejně tak tlačítko, kterým člověk přivolá linku 158 a může policistům předat relevantní informaci,“ uvedl policista Martin Kaiser, který aplikaci vytváří.

On sám po ztracených dětech několikrát pátral, a jak tvrdí, mít včas přesné informace je zásadní. „Myslím si, že každý rodič v případě, že by se mu dítě ztratilo, by byl velice vděčný za to, aby se na tom pátrání podílelo co nejvíce lidí, což právě umožní naše aplikace,“ řekl.

A praxe? Policie vydá zprávu o pohřešovaném dítěti, informace se objeví i v aplikaci Echo v konkrétním telefonu. Stejně rychle pak zmizí, když se dítě najde.

  • Rok     celkové číslo  vyřešeno
    2017          3068              3015
    2018          1724              1658

„Pokud policie bude disponovat možností zveřejnit informace pomocí aplikace v internetovém prostředí, tak to samozřejmě přinese značnou odezvu a pomohlo by nám to i v práci,“ naznal šéf kriminalistů Jan Rybár.

Nová aplikace bude k dispozici na podzim. Zaměřená bude zatím na pátrání po dětech. Policie ale nevylučuje rozšíření. Ročně se hledají tři tisíce lidí.

Z loňských třiceti případů dětí v ohrožení se zatím nepodařilo vyřešit jediný, a to zmizení dvanáctileté dívky z Ústí nad Labem, již se dodnes nepodařilo nalézt. Zpravidla pohřešované dítě policisté najdou do několika hodin.