OK-TGM. Český aviatik vyráží ke stému výročí republiky na cestu kolem světa

Roman Kramařík v Událostech, komentářích: Vždycky je třeba mít záložní plán (zdroj: ČT24)

Aviatik Roman Kramařík startuje ve středu v letadle typu Cessna s imatrikulací OK-TGM na cestu kolem světa. Jako první Čech chce sólově obletět zeměkouli. V plánu má skoro 50 tisíc kilometrů, přelet přes 3 oceány a více než 150 letových hodin. Nejdéle by měl ve vzduchu strávit 13 hodin v kuse. Na misi nazvané Okřídlený lev plánuje sbírat české stopy a přání k výročí stých narozenin republiky.

„Krom toho, že mi to krásně vyšlo na stoleté výročí, mi přišlo jako dobrý nápad posbírat nějaké medailonky a inspirativní příběhy lidí, kteří stojí za dobrým jménem České republiky ve světě,“ říká aviatik, který by ze svých cest rád vydal knihu.

Rád by se setkal s potomky Jana Antonína Bati i dalšími osobnostmi. Z Prahy startuje tento pilot a právník ve středu 25. 7., vrátit se chce 8. září.

Ve své cessně odstartuje směrem na východ. „Vanou převážně západní větry, letadlo není zas tak rychlé, aby se s nimi mohlo potýkat, takže budu západních větrů využívat,“ předeslal směr svého letu. Jeho trasa má vést přes Blízký východ do Indie, jihovýchodní Asie, dále do Japonska, Ameriky, na Azorské ostrovy a přes Anglii zpět do Česka.

Cestování v jednomotorovém letadle vnímá jako velikou výzvu. Považuje za důležité mít vždy v záloze plán B pro případ, že jediný pohon selže třeba nad oceánem. „Pak musíte přistát na vodu,“ přibližuje rizika svého výletu. Podle svých slov měl možnost vyzkoušet si v bazénu manipulaci se záchranným člunem. „Ve vestě se moc dobře neplave,“ poznamenal.

Roman Kramařík
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

S jednou velikou překážkou už se ale musel popasovat, a sice sehnat všechna potřebná povolení – Romanu Kramaříkovi to zabralo přes půl roku. „A ještě všechna nejsou v ruce,“ dodává jedním dechem.