Sobotka by chtěl mít do konce roku vládu i rozpočet

Lány – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se v Lánech sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Vedle koaličních jednání řešili i situaci ve sněmovně, která má od pondělka nové vedení. Sobotka také Zemana informoval, že by mohla sněmovna schvalovat návrh rozpočtu na příští rok ještě letos, ČR by se tak vyhnula rozpočtovému provizoriu. Zároveň apeloval na vládu Jiřího Rusnoka, aby už nepřijímala žádná strategická rozhodnutí.

Sobotka po setkání s prezidentem krátce předstoupil před novináře. Zemana prý informoval o tom, že se podařilo dodržet dohody, které strany vznikající trojkoalice uzavřely ohledně volby předsedy a koaličních místopředsedů poslanecké sněmovny: „Informoval jsem pana prezidenta také o mimořádně silném mandátu, který získal nový předseda PS Jan Hamáček, 195 hlasů, což ocenil i prezident Zeman jako bývalý předseda poslanecké sněmovny,“ uvedl po setkání Sobotka.   

Od příštího týdne už prý všechny tři strany vznikající koalice začnou projednávat konkrétní pasáže koaliční smlouvy, návrh vlády bych chtěl Sobotka předložit Zemanovi do konce letošního roku. Do konce roku by pak také sněmovna měla schválit návrh rozpočtu na příští rok. „Existuje tady reálná šance, aby závěrečné schvalování rozpočtu proběhlo mezi Štědrým dnem a Silvestrem, a je tedy reálná šance, že by ČR mohla mít od prvního ledna schválený rozpočet.“ 

Sobotka také na setkání Zemana vyzval, aby se u vlády Jiřího Rusnoka zasadil, aby už nepřijímala žádná zásadní strategická rozhodnutí. „V minulých dnech se v médiích začalo spekulovat, že by Rusnokova vláda mohla přijmout rozhodnutí, kterým by prolomila těžební limity v Ústeckém kraji. Zrovna to je rozhodnutí, které by měl kabinet bez důvěry sněmovny přenechat vládě příští,“ uvedl na brífingu Sobotka. 

Brífink předsedy ČSSD Sobotky po jednání u prezidenta (zdroj: ČT24)

Předseda sociální demokracie prý také souhlasí s plánem ANO, aby se lídr hnutí Andrej Babiš stal vicepremiérem. Podle některých názorů by se tím vyřešil problém s chybějícím lustračním osvědčením šéfa Agrofertu. Právě lustrací podmiňuje Zeman jmenování jednotlivých ministrů. Sobotka dnes uvedl, že o Babišově angažmá na pozici místopředsedy budoucí vlády bude teprve jednat.

Sobotka byl u Zemana v Lánech minulý týden, prezident ho tehdy pověřil jednáním o sestavení vlády. Oba politici si slíbili, že se budou každý týden scházet a diskutovat o postupu sestavování koalice. Další schůzka je naplánována znovu na příští čtvrtek.