Kdo povede vnitro? Babišovi by se líbil šéf TIC Ondráčka

Praha - Předseda ANO Andrej Babiš by na postu ministra vnitra rád viděl ředitele neziskové organizace Transparency International (TIC) Davida Ondráčku. Babiš to řekl v televizi Prima. Ondráčka by post přijal pod jedinou podmínkou - na jeho nominaci se musí shodnout všechny tři potenciální koaliční strany - tedy kromě ANO ještě ČSSD a lidovci. O resort však má zájem i ČSSD.

„Nevidím důvod, proč by naše hnutí nemohlo nominovat například pana Ondráčku, který se angažuje v boji proti korupci. Byl by určitě lepší ministr než zkorumpovaný Radek John,“ řekl po debatě v televizi Babiš. „Jsem připraven do toho jít s cílem prosadit to, o co se tady snažím roky. Podmínkou je, aby se na mé nominaci shodly všechny koaliční strany,“ uvedl Ondráčka. TIC mapuje stav korupce v ČR a svou činností se aktivně snaží přispívat k jejímu omezování. 

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že jeho strana má na tento post připraveno hned několik kandidátů. „Předpokládám, že se o resortech začneme bavit v příštích dnech, jakmile bude základní shoda na programu příští vlády,“ dodal.  

Sobotka totiž dříve uvedl, že by jeho strana ráda měla „trojčlenku“ - tedy premiéra, ministra financí a ministra vnitra. Babiš ale na to konto prohlásil, že bez postu ministra financí ANO do vlády nepůjde. Sobotka tento požadavek akceptoval - na včerejším jednání ANO a ČSSD v Průhonicích se strany dohodly, že ČSSD obsadí post předsedy sněmovny, ANO bude mít finance a místopředsedu sněmovny.

David Ondráčka (*1976)

  • Vystudoval politickou ekonomii na Středoevropské univerzitě v Budapešti, evropská studia na Univerzitě Palackého v Olomouci, politologii na UK v Praze a politickou filozofii na Newyorské univerzitě v USA.
  • TIC pracuje od roku 2001, od ledna 2008 na pozici ředitele. Specializuje se na politickou korupci, veřejné zakázky a investice, reformu veřejné správy.
  • Působí jako expert a konzultant mezinárodních institucí a organizací v řadě zemí od Evropy přes Kavkaz až po Mongolsko. 
  • Přednáší na českých vysokých školách - Univerzitě Karlově, Metropolitní univerzitě v Praze a Masarykově univerzitě v Brně.
  • Mluví anglicky, francouzsky a polsky.

Jourová zřejmě míří na ministerstvo pro místní rozvoj 

Zítra začne ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Dvě nejsilnější strany se včera dohodly, že dolní komora bude mít celkem čtyři místopředsedy, vyloučena ale není ani varianta pěti místopředsedů. 

image_524316
Zdroj: ČT24

Hnutí ANO by preferovalo jen čtyři místopředsednické posty. „Chceme šetřit peníze, a tak budeme trochu 'zlobit',“ uvedla v Otázkách Václava Moravce místopředsedkyně ANO Věra Jourová. O ní se spekulovalo jako o možné předsedkyni sněmovny - poté, co tento post bude zastávat sociální demokracie, Jourová se ve vedení sněmovny nejspíš neobjeví. Zřejmě by obsadila křeslo ministryně pro místní rozvoj; tuto informaci ale v pořadu nepotvrdila. „Sociální demokraté jsou ostřílenými bardy sněmovny, tak by měli vést sněmovnu. My jako manažeři a noví lidé v politice bychom zkusili něco dělat v exekutivě,“ vysvětlila důvod, proč ANO netrvalo na předsedovi sněmovny. Jourová v minulosti působila jako náměstkyně právě na ministerstvu pro místní rozvoj.

ČSSD o koalici vyjednává s ANO a lidovci - jednání byla zatím dvoustranná; hned po pondělním zasedání sněmovny by se měli zástupci těchto stran sejít už společně. Sobotka by rád předložil prezidentovi konkrétní návrh na jmenování vlády do konce roku.