Členové volebních komisí dostanou od státu více peněz, komisaři si polepší o pětistovku

Odměna volebních komisařů se při podzimních komunálních volbách zvýší minimálně o 500 korun. Řadoví komisaři by tak nově měli dostávat 1800 korun za jedny volby. Zvýší se jim i příplatek za druhé kolo voleb prezidenta a senátorů, který je teď pouze 200 korun. Nově by měl být 700 korun. Více peněz dostanou také zapisovatelé, místopředsedové a předsedové volebních komisí.

Zvýšení odměn má přinést chystaná vyhláška ministerstva vnitra, která je zatím v připomínkovém řízení. Navýšení požadovaly obce, kraje i jejich organizace s odůvodněním, že se jim nedaří naplnit okrskové volební komise a získat do nich dostatek kvalitních zájemců.

Podle představ některých z nich by v případě dvoukolových voleb mělo být navýšení ještě razantnější. Ministerstvo vnitra se tomu bránilo s odůvodněním, že by to výrazně zatížilo státní rozpočet, neboť volebních komisí je zhruba 15 tisíc.

„Zvýšení odměn jsme předjednali s ministerstvem financí a ministerstvem práce a sociálních věcí a dohodli se na konkrétních částkách. V tuto chvíli připravujeme úpravu vyhlášek tak, aby se změny projevily už v podzimních volbách,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Vnitro nesdělilo, jakou celkovou sumu bude navýšení pro rozpočet představovat.

Komisař 1800 korun, předseda o 400 víc

Návrh předpokládá zvýšení odměny pro řadové členy volební komise o 500 korun, tedy na celkových 1800 korun. Odměna předsedy komise by se po loňském navýšení měla zvýšit o stokorunu na 2200 korun. Stejnou měrou si polepší zapisovatelé. Mají dostávat 2100 korun tak jako místopředsedové komise, pro které se tím odměna zvýší o 800 korun. 

Navíc by se volebním komisařům měla zvýšit odměna shodně o 400 korun při souběhu komunálních voleb ve velkých městech, tedy voleb do zastupitelstva městské části, nebo obvodu a do zastupitelstva statutárního města a hlavního města Prahy. A stejnou sumu navíc dostanou volební komisaři také při soudem nařízeném opakovaném hlasování.