Jak předejít chybám u voleb: přísnější školení, jednostranné lístky i víc peněz pro komise

Události: Přísnější školení, jednostranné lístky i víc peněz pro komise (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra reaguje na nedělní výzvu Nejvyššího správního soudu (NSS) – školitelé volebních komisí mají povinně procházet zkouškami a komisaři podle plánu ministerstva budou dostávat vyšší odměny. Spolu s dalšími změnami by se novinky měly projevit už v prezidentské volbě, s úpravou volebního zákona souhlasí všechny parlamentní strany. K jeho změně je potřeba souhlasu obou parlamentních komor.

Ve snaze vyhnout se podobným přešlapům, jaké odhalil NSS při přepočítávání volebních lístků ze Středočeského kraje, chce ministerstvo zefektivnit školení volebních komisí. Soud v neděli vyhlásil, že místo Petra Bendla náleží po přepočtu preferenčních hlasů mandát ve sněmovně Martinu Kupkovi (oba ODS). Ministerstvo chce, aby školitelé komisařů splňovali přísnější kritéria.

„Aby jejich znalosti byly osvědčeny ministerstvem vnitra, buď úřednickou zkouškou ze znalostí volebního práva, případně aby dostali, pokud to nejsou zaměstnanci úřadu, osvědčení o znalosti těchto předpisů přímo od ministerstva vnitra,“ upřesnil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Více peněz pro komisaře

Efektivnější školení je změna, se kterou souhlasí i většina v nově ustavené Poslanecké sněmovně. Členové volebních komisí mají být podle ministerstva vnitra v budoucnu i lépe placeni. V současnosti dostává člen volební komise 1300 korun, zapisovatel o dvě stě korun více a předseda 1600 korun.

Podle Mlsny chce ministerstvo navýšení odměn v řádu několika set korun. „Ministerstvo vnitra v nejbližší době vstoupí, nebo chce vstoupit do jednání s ministerstvem financí, jestli by nestálo za to odměnu za členství ve volebních okrskových komisích valorizovat,“ předesílá Mlsna.

Přehlednější volební lístky

Další změnou, která se ale může dotknout až příštích parlamentních voleb, je nová podoba volebního lístku. „Může to být formát A4, může to být i formát atypizovaný, který zajistí, že na druhé straně lístku nebude uveden jenom jeden nebo dva kandidáti,“ upřesnil Mlsna.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ani s těmito změnami nemají noví poslanci problém, podle Jana Skopečka z ODS je volební lístek se všemi kandidáty na jedné straně jen první krok, formát A4 se všemi jmény si umí představit i předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

S jediným volebním lístkem chodí k urnám třeba v Nizozemsku. Na jedné straně jsou všichni kandidáti seřazení ve sloupcích podle stranické příslušnosti, přičemž kandidáti nejpočetnějších stran zabírají dva sloupce, ostatním stačí jeden. K označení konkrétního kandidáta slouží čtvereček před jeho jménem. Lístek je takhle velký právě proto, aby nikdo neskončil na jeho druhé straně.

Ze sněmovny zní volání po elektronizaci voleb i jejich zkrácení

Stejně jako lidovci vidí také TOP 09 do budoucna řešení v elektronizaci voleb. „Elektronické volby jsou řešením, dlužno ale zmínit, že, aby fungovaly, musí být dobře připravené, musí být bezpečné,“ zdůraznil poslanec TOP 09 a nejmladší člen dolní komory Dominik Feri.

Hnutí SPD Tomia Okamury pak volá po jediném volebním dni. Fakt, že zůstávají volební urny přes noc bez dohledu, je podle předsedy hnutí Tomia Okamury chyba, která nepatří k demokracii.