Advokátní komora chce odložit nový občanský zákoník

Praha - Česká advokátní komora chce odložit účinnost občanského zákoníku. Usnesení schválila na svém sněmu. Veřejnost ani odborníci na kodex údajně nejsou připraveni. Norma má být účinná od ledna, podle advokátů ale stát podcenil její přípravu. K internetové petici, která odklad požaduje, se za poslední tři dny přidalo několik set právníků.

„Vadí nám celá koncepce občanského zákoníku. To, že si v řadě věcí odporuje, jsou ohromná rizika pro veřejnost. Jedná se o zákon, který je dlouhodobě odbornou veřejností kritizován, byť se o tom ve sdělovacích prostředcích nehovoří,“ řekl předkladatel usnesení advokát Karol Hrádela. 

Že by se účinnost občanského zákoníku a doprovodných zákonů měla odložit, si myslí také senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Jde podle ní o doklad, že řada doprovodných zákonů se přijímá na poslední chvíli a chaoticky, což vytváří prostor pro chyby. „Jde o rozsáhlé zákonné úpravy, na které se praxe od 1. ledna těžko řádně připraví, to mi na tom nejvíc vadí,“ řekla ve středu v rozhovoru pro Českou televizi.

Na internetu se objevila i petice s hlasováním. Pro odklad nejméně o jeden rok se zatím vyslovilo bezmála 70 procent ze čtyř set hlasujících převážně právnických profesí.

Advokátní komora chce odložit účinnost občanského zákoníku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod