Hodině nazdar! Se Sokolem už cvičí desetitisíce dětí z mateřinek

Se Sokolem už cvičí 50 tisíc dětí z mateřských školek (zdroj: ČT24)

Česká obec sokolská připravila pro mateřské školy speciální projekt, který má přivést děti k přirozenému pohybu. Má je chránit před civilizačními chorobami, jako je například stále narůstající obezita. Do tělocvičen Sokola už díky tomu nyní chodí přes 50 tisíc předškoláků.

Běhání a skákání je pro některé děti přirozenou součástí dne. Většině dětí ale pohyb naopak chybí a následky stále častěji řeší i lékaři.

Sokol proto připravil projekt zaměřený přímo na mateřské školy, které dostaly metodiku, jak s různě starými dětmi cvičit. Zájem je nečekaný – zapojily se už stovky školek a desetitisíce dětí.

„Je to v podstatě nabídka kompletního pohybu. Od základních přirozených pohybových dovedností přes cvičení na nářadí nebo manipulaci s míčem,“ řekla ČT autorka projektu z České obce sokolské Věra Smejkalová.

Předškoláci z řevnické mateřinky například chodí do místního Sokola jednou týdně. „Jsou tam i aktivity, které by nás nenapadly,“ chválí si projekt ředitelka MŠ Řevnice Pavlína Neprašová.

Cvičení pro předškoláky ale nemá vést děti k soupeření, daleko důležitější je při něm radost z pohybu. Děti proto motivují i pohybové úkoly. Pokud je splní, mohou si do speciálních deníků nalepit příslušnou samolepku.