Na venkově mrštné děti, ve městě neohebné? Podle průzkumu je to naopak

UDÁLOSTI: Do výzkumu se zapojilo přes 80 tisíc školáků z prvních až devátých tříd (zdroj: ČT24)

Děti z menších obcí a vesnic jsou v porovnání s těmi z měst méně pohybově zdatné. Vyplývá to z unikátního výzkumu, který se opakoval již podruhé a zapojilo se do něj 80 tisíc školáků z prvních až devátých tříd z celého Česka. Ukázalo se také, že tělesná výchova je mezi dětmi třetí nejméně oblíbený předmět.

Výzkum, který na základních školách provedl Český olympijský výbor spolu se Sazkou, sice začínal u pohybově nejnadanějších – účastníků akce olympijský víceboj – ale poté se zabýval i pohybovými schopnostmi dalších dětí. Celkem se do něj zapojilo 80 684 dětí ve věku od 5 do 16 let.

Jeden z výsledků se může zdát překvapivý – pohybově nadanější nejsou děti z venkova či malých měst, ale naopak z těch větších, která mají více než 50 tisíc obyvatel. Nejlépe si vedly pražské děti, úspěšné byly i ty z Libereckého a Zlínského kraje. Naopak nejhorší výsledky mají školáci z Vysočiny, Plzeňského a Středočeského kraje. Letošní výsledky přitom odpovídají tomu, co loni zjistil první ročník výzkumu.

Zdatnost podle krajů
Zdroj: ČT24/Sazka olympijský víceboj

Podle expertů tato zjíštění nejsou překvapivá, protože velká města nabízejí mnohem víc sportovišť. Děti si tam můžou vybrat, která disciplína je baví. „Pak je možné, že z analýz vyjde, že jsou na tom Pražáci lépe,“ uvedla učitelka tělocviku z pražské ZŠ Ke Kateřinkám Renata Maratová.

V menších městech je dostupnost sportovišť obvykle horší, zájemci tak musí častěji dojíždět. „Třeba jen autobusem, který jede dvakrát třikrát za den. Nebo musíte jet vlastním autem, což znamená větší výdaje,“ srovnal Tomáš Perič z katedry pedagogiky, psychologie a didaktiky Fakulty tělesné výchovy a sportu UK.

Samotný výzkum ukázal aktuální kondici dětí. Jeho účastníci a účastnice prováděli různé cviky – hod basketbalovým míčem, který zjišťoval, jakou mají školáci sílu; skok z místa do dálky nebo zkrácené sedy lehy. Děti otestovaly i svoji rovnováhu, když stály na jedné noze se zavřenýma očima. V této disciplíně měly navrch dívky. Naopak když přišlo na sílu, vytrvalost a rychlost, bodovali spíše chlapci.

Vyšlo také najevo, že u adolescentních dívek výkonnost klesá zpět zhruba na úroveň desetiletých dětí. „Jeden z důvodů je, že dívky se v období puberty začínají daleko více zabývat svým vzhledem, aby se líbily. Sport tomu nepřidává,“ podotkl Tomáš Perič. 

Podobně rozsáhlý sběr dat o pohybu dětí, který začal loni a pokračoval letos, se v Česku neuskutečnil více než čtvrt století. Srovnatelné údaje naposled získávali organizátoři spartakiád.