České děti tloustnou, sedí u počítače a pětina z nich kouří

80 procent českých dětí nemá dostatek pohybu (zdroj: ČT24)

Většina českých dětí má podle mezinárodní studie HBSC nedostatek pohybu a mnoho času tráví u počítače nebo televize. Ve srovnání se zahraničím zaujímají české děti přední příčky i v pití alkoholu a kouření cigaret a marihuany. Do mezinárodní studie bylo zařazeno 220 tisíc školáků ze 42 zemí světa.

Konzumace alkoholu alespoň jednou týdně
Zdroj: HBSC Česká republika

V Česku odborníci zkoumali chování 1500 dětí. Data pochází z roku 2014. Studie sledovala mimo jiné jejich životní spokojenost, vztahy mezi vrstevníky, konzumaci alkoholu a užívání drog nebo rizikové chování, jako je šikana nebo bitky ve školách.

Protikuřácký zákon umožní školám testovat děti na drogy (zdroj: ČT24)

Čtvrtina dětí sedí u počítače přes 6 hodin denně

Výsledky studie vědce moc nepotěšily. Prakticky žádný ze sledovaných ukazatelů se nelepší, většina se naopak výrazně zhoršila. Hlavní řešitel studie Michal Kalman z olomoucké univerzity považuje za nejvíc alarmující pokles pohybové aktivity, která se navíc výrazně snižuje s rostoucím věkem dětí.

České děti se nyní v tomto ohledu od mezinárodního průměru moc neliší. Ještě před pěti nebo deseti lety tomu ale podle Kalmana bylo jinak: „Vždy byly velmi aktivní a nacházely se v lepší polovině.“ Nyní ale čtvrtina dětí tráví místo pohybu čas u počítače, a to šest a více hodin denně.

Situaci by mohla zlepšit podpora sportu nejen ve školách. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) na to chce příští rok získat šest miliard. Její plán má podporu premiéra i ministra financí. Peníze by měly jít na další dotační programy, které mají zvýšit zájem dětí o sport. 

Výskyt nadváhy a obezity u dětí
Zdroj: HBSC Česká republika

Zvrátit negativní trend chce i ministerstvo zdravotnictví. V rámci programu 2020 chce například upravit jídelníček dětí ve školách a naopak přidat hodiny tělocviku. Celoročně by měla být k dispozici i venkovní hřiště většiny českých škol.

Ve 13 letech snídá jen polovina dětí

Nedostatkem pohybové aktivity nyní trpí zhruba 80 procent českých dětí, kvůli tomu se zvyšuje jejich nadváha a obezita. Její výskyt u patnáctiletých českých chlapců se za posledních patnáct let dokonce více než zdvojnásobil.

Negativním trendům poslední doby nepřispívá ani to, že mezi dětmi klesá i konzumace ovoce a zeleniny. „Alarmující rovněž je, že 60 procent českých 15letých pravidelně nesnídá a jen asi dvacet procent pravidelně večeří s rodinou,“ upozornil Kalman. 

Užívání marihuany
Zdroj: HBSC Česká republika

Pětina patnáctiletých kouří

Česká mládež bohužel zaujímá přední příčky i u kouření, konzumace alkoholu a drog. Spolu se Slováky a Maďary se školáci oproti průměru studie přiznávají častěji k tomu, že se opakovaně opili. V pravidelné konzumaci alkoholu sice české děti předčili Maďaři, Česko je ale hned za nimi. Třicet procent školáků má i zkušenost s marihuanou a pětina patnáctiletých kouří.

Kouření tabáku alespoň jednou týdně
Zdroj: HBSC Česká republika

Lépe než průměr studie jsou na tom Češi se šikanou. Chlapci se zařadili do první desítky států s nejnižším výskytem aktérů šikany. Slovenští a ukrajinští školáci se naopak umístili na opačném konci žebříčku. Ukrajina dokonce patří ke státům s nejvyšším počtem obětí šikany. Obecně nízký je pak u všech zemí počet školáků, kteří se stali obětí kyberšikany.  

Jedna z mála pozitivních věcí na studii je fakt, že životní spokojenost panuje mezi dětmi napříč celou Evropou. „České děti ale z toho vychází téměř nejhůř,“ upozornil Kalman. Většina z nich sice hodnotí své zdraví a životní spokojenost pozitivně, v mezinárodním srovnání ale Česko zaujímá jedno z posledních míst v obou hodnocených kategoriích.

Šikanování – aktér minimálně 2x až 3x za měsíc
Zdroj: HBSC Česká republika

Mezinárodní studie patří na stránkách Světové zdravotnické organizace k nejstahovanějším dokumentům. Jednotlivým státům slouží k nastavení priorit v oblasti zdraví a životního stylu. Česká republika se studie spolu s dalšími 24 převážně evropskými státy poprvé účastnila v roce 1995, výzkum se opakuje ve čtyřletých intervalech.