Potvrzeno Nejvyšším soudem: Doživotí pro míchače metanolové směsi platí

Nejvyšší soud (NS) potvrdil míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi doživotní tresty vězení. Dopustili se obecného ohrožení. Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 lidí otrávených směsí, kterou vyrobili, z nichž nejméně 38 zemřelo. Rozhodnutí NS je nově dostupné v internetové databázi.

„Nejvyšší soud konstatuje, že v případě obou obviněných byly splněny všechny zákonné podmínky pro uložení výjimečného trestu odnětí svobody na doživotí,“ stojí v usnesení.

Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel první poškozený. Justice obvinila asi sedmdesát lidí, většinu z ohrožování zdraví závadnými potravinami, padla už řada rozsudků. Křepela a Fian si vyslechli nejpřísnější tresty, které české právo umožňuje.

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Křepela na přelomu srpna a září 2012 opatřil 5000 litrů metylalkoholu a prostory v Opavě a pomohl Fianovi, obchodnímu zástupci Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10 tisíc litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Další aktéři kauzy směs distribuovali. 

Hlavní distributor Jiří Vacula, který si odpykává patnáctiletý trest, podal návrh na obnovu řízení, zlínská pobočka krajského soudu jej projedná ve čtvrtek 5. dubna.

obrázek
Zdroj: ČT24

Křepela i Fian označovali doživotí za nepřiměřené, soud nesouhlasil

Křepela v dovolání k NS poukazoval na domnělá procesní pochybení, dovolával se zásad spravedlivého procesu, kritizoval údajně nedostatečně zjištěný skutkový stav, zpochybňoval právní kvalifikaci činu. Fian například popíral úmysl a povědomí o vysoké škodlivosti směsi. Oba také označovali doživotí za nepřiměřený trest, s čímž ale Nejvyšší soud nesouhlasil.

„Uložení trestu kratšího trvání za shora popsanou trestnou činnost, která svou mimořádnou závažností, následky na životě a zdraví osob či celospolečenským dopadem výrazně převyšuje i ty jinak nejzávažnější trestné činy, by nebylo způsobilé účinně ochránit společnost před tak vysoce nebezpečnou kriminalitou,“ stojí v usnesení.

Po odmítnutí dovolání zbývá odsouzeným jako poslední mimořádný opravný prostředek ještě ústavní stížnost. Zatím ji podle dostupných informací nepodali.

Nejvyšší soud nedávno potvrdil také tresty pro další tři aktéry zlínské větve metanolové aféry. Martin Jirout si má podle pravomocného rozsudku odpykat devět let ve vězení, Martin Cekota o rok méně, Alexander Jordán sedm let.

Vydáno pod