Zmírnění zákazu kouření vláda nepodpořila, přesto má šanci projít

Události: Vláda nepodpořila zmírnění protikuřáckého zakona (zdroj: ČT24)

Vláda v demisi o jediný hlas odmítla návrh poslanců, aby se zmírnil protikuřácký zákon. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) je zatím příliš brzy na posouzení jeho dopadů. Změnu ale bez ohledu na slovo kabinetu projedná Poslanecká sněmovna a podle ankety mezi zákonodárci má zmírnění legislativy šanci projít.

Podle návrhu, pod nějž se podepsalo 86 zákonodárců v čele s Markem Bendou (ODS), by se smělo kouřit v barech do 80 metrů čtverečních, kde se nevaří. V každé hospodě by také mohla vzniknout odvětrávaná kuřárna bez obsluhy.

Předkladatelé nové legislativy, kterou kromě signatářů v anketě České televize podpořilo dalších 27 poslanců, si myslí, že protikuřácký zákon je nepřiměřeně přísný a způsobil propad podnikání zejména v menších hospodských zařízeních. Upozorňují také na to, že lidé chodí kouřit před restaurace, kde obtěžují kouřem a hlukem obyvatele okolních domů a bytů.

Vojtěch: Zákon zhodnotíme za pár let

„V tomto okamžiku není na místě úpravu měnit, protože čas je velmi krátký na vyhodnocení dopadů zákona,“ kontroval ministr Vojtěch. „Je to vidět i na poslaneckém návrhu, v té důvodové zprávě není žádná hlubší analýza, jsou to spíše nějaké dojmy, pocity, není to opřeno o žádná jasná data,“ dodal s tím, že dopady bude možné posoudit až za několik let.

Nevím, co je více než zdraví, jestli to, že lidé mohou kouřit a pít v hospodách, je větší hodnota než nějaká ochrana veřejného zdraví.
Adam Vojtěch
ministr zdravotnictví v demisi

Část ministrů při příchodu na jednání vlády ovšem úpravu protikuřáckého zákona podporovala. Ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová (ANO) argumentovala problémy obcí s nadměrným hlukem a ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO) tím, že by uvolnění zákona pomohlo společenskému životu v malých obcích.

Benda v reakci na rozhodnutí vlády uvedl, že je očekával. „Jsem překvapen mimořádnou nekonzistencí postojů premiéra Andreje Babiše. Ještě před volbami se pan premiér v demisi nechal slyšet, že by pro zmírnění zákazů byl, protože ohrožují venkovské hospody. Ale to bylo zřejmě před volbami, kdy bylo třeba voliče nalákat jakýmkoli způsobem,“ napsal občanský demokrat v tiskovém prohlášení.

Dlouze jsme projednávali změnu protikuřáckého zákona. Vláda návrh neschválila o jeden hlas. To znamená, že jde o zákon, který bude ve sněmovně velmi živě diskutován.
Andrej Babiš
premiér v demisi

První rok bez kouře

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, obecně známý jako protikuřácký zákon, upravuje mimo jiné to, kde se ve veřejných prostorech smí kouřit. Zcela zakazuje kouření v restauracích s výjimkou zahrádek, ve veškerých krytých zábavních prostorech, na zastávkách a nástupištích veřejné dopravy či uvnitř zdravotnických zařízení.

Norma prošla v prosinci 2016 Poslaneckou sněmovnou, v lednu ji pak přes výrazný odpor občanských demokratů v čele s místopředsedou horní komory Jaroslavem Kuberou schválil i Senát a v únoru připojil svůj podpis prezident. Skupina senátorů v čele s Kuberou a Ivo Valentou následně podala stížnost k Ústavnímu soudu, kterou plénum projednává.

Účinnosti zákon nabyl s koncem května loňského roku. Do konce srpna pro restauratéry platil „čas hájení“, během něhož nedostávali pokuty a měli nové legislativě přizpůsobit své podnikání. Za dobu platnosti zákona kontroloři udělili přes sto trestů, většinou za špatné umístění cedulek se zákazem, případě za jejich úplnou absenci. Mnoho kontrol do hospod vyráží na základě udání.

Sankce se většinou pohybovaly mezi 500 a 15 000 korunami. Podle zákona ale v případě závažnějších porušení hrozí hostinským až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky, kuřáci potom mohou přijít až o pět tisíc korun. Někteří podnikatelé se rozhodli zákon obejít, a zatím úspěšně. Vznikly kuřárny bez obsluhy hned vedle barů nebo se hospody proměnily na soukromé kluby.

Fakta o kouření
Zdroj: ČT24