Česko má za sebou zatím nejchladnější noc zimy, v Ostravě zemřeli tři lidé

Události: V Česku trvají rekordní mrazy (zdroj: ČT24)

Česko má za sebou zatím nejchladnější noc letošní zimy, rekordy zaznamenalo 15 měřicích stanic. Nad ránem klesly teploty na velké části území k minus 15 stupňům Celsia, na některých místech dokonce i pod minus 20 stupňů. Nejníže teplota klesla v Nové Louce u Bedřichova, kde teploměr ukázal minus 24,6 stupně. Na Ostravsku zřejmě kvůli mrazům zemřeli v posledních dnech tři bezdomovci.

Těla dvou mužů a ženy policisté našli nezávisle na sobě během víkendu a v pondělí. „Muži byli nalezeni ležící na zemi ve venkovním prostoru pod mostem, žena v prostoru nákladové rampy objektu,“ uvedla ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Příčinu smrti dvou mužů ve věku 34 a 43 let a padesátileté ženy musí potvrdit pitva, existuje ale podezření, že příčinou jejich úmrtí bylo právě počasí.

Arktická zima v Česku tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Rekord padl na 15 stanicích

Mrazy v Česku třetí noc po sobě přepisovaly teplotní rekordy. Nové nejnižší teploty pro dnešní den meteorologové naměřili na 15 ze 148 stanic, které fungují alespoň 30 let. Mrzlo hlavně na horách. 

Nejníže teplota klesla v Nové Louce u Bedřichova, kde teploměr ukázal minus 24,6 stupně Celsia. Zdejší stanice ale měří jen tři roky. Minus 24 stupňů Celsia naměřili v Šindelové na Sokolovsku a minus 22,5 stupně na krkonošské Luční boudě. V Králíkách na Orlickoústecku klesla teplota na 21,8 stupně pod bod mrazu.

Minimální teploty
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Z rekordních teplot pro 27. únor na dlouhodobě měřících stanicích byla nejnižší na krkonošské Labské boudě. Minus 21,2 stupně Celsia zde překonalo dosavadní minimum minus 17,4 stupně z roku 1986.

Pod minus 15 stupňů však klesla teplota i ve velkých městech, například v Karlových Varech, Příbrami nebo na okraji Prahy u letiště v Ruzyni.

Podle Štefana Handžáka z Českého hydrometeorologického ústavu byl průměr minimálních nočních teplot v uplynulé noci podobný jako v noci na pondělí, kdy se v rámci Česka dostal na minus 14,5 stupně Celsia.

Mrazivé rekordy meteorologové zaznamenali už v předešlých dvou nocích. V noci na neděli padly na devíti a v noci na pondělí na 12 ze 148 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let.

Také odpolední maximální teploty byly rekordně nízké. Na 91 procentech stanic nebylo nikdy v historii tak chladné odpoledne jako v úterý.

Rekordně studené odpoledne
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Naopak historicky nejteplejší byl 27. únor v roce 1994. V Českém Krumlově tehdy naměřili rovných 22 stupňů nad nulou.

Výstraha platí do odvolání

Kvůli silnému mrazu pro celé Česko stále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. K minus 20 stupňům Celsia se mohou teploty podle předpovědi přiblížit také v následujících třech nocích.

  • Chránit se teplým oblečením.
  • Omezit pohyb venku u dětí a starších lidí.
  • Proti prochladnutí pomáhá tělesný pohyb, teplé nápoje a jídlo.

Paradoxně nejstudenější ráno si počasí chystá na první den meteorologického jara, což je 1. březen. Právě ve čtvrtek totiž můžou minima klesat i pod minus 20 stupňů.

Postupné oteplení se očekává nejdříve od pátku a pak během víkendu. Mrazy mají výrazně polevit v noci na sobotu, kdy by teploty neměly klesnout výrazněji pod minus deset stupňů.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Mrazy v Evropě

Mrazivé počasí sevřelo také ostatní evropské země. Například obyvatelům severní Itálie se naskytl neobvyklý pohled na zasněžené pláže a Řím se v pondělí poprvé po šesti letech probudil do bílého rána.

Mráz trápí i další země, v Británii se chystají na dopravní kolaps, nízké teploty panují ve Francii i Německu.