Volební komise vážnější pochybení nezjistila, vítězství Miloše Zemana jde do Sbírky zákonů

Henych: Navrhujeme změny ve volebních pravidlech (zdroj: ČT24)

Státní volební komise nezjistila během prezidentských voleb žádná zásadní pochybení, výsledky hlasování tak vyjdou ve Sbírce zákonů. Ve středu se pak rozběhne sedmidenní lhůta, která dává voličům nebo kandidátům prostor pro stížnosti na volební výsledky. O případných nedostatcích rozhodne Nejvyšší správní soud.

K závažnějším pochybením patří to, že jedna předsedkyně hlasovací komise si vzpomněla, že bude dávat tři hlasovací lístky místo dvou. Naštěstí jsme to zjistili asi po 10 minutách, vyrazili tam lidé z kraje a z města a bylo to zaraženo.
Václav Henych
člen Státní volební komise

„Zjistili jsme v průběhu služeb, které jsme tady měli, řadu chyb a nepřesností. Některé se budeme snažit dát do rychlé novely, která by měla být koncem tohoto měsíce předložena do meziresortního připomínkového řízení. Některé jsou na zamyšlení hlubší, ty by měly být v klasické novele volebních zákonů,“ komentoval průběh voleb člen komise Václav Henych.

Volební komise chce prosadit v novele opatření, že dojde-li k souběhu voleb, voliči dostanou pouze jednu obálku. Rovněž hodlá ve svém návrhu prosazovat, aby hlasovací lístky měly vždy potištěnou jen jednu stranu. „Půjde to všude, s výjimkou voleb do zastupitelstev měst a obcí,“ doplnil Henych.

Novelu volebního zákona připravuje ministerstvo vnitra. Zvýšit by se měly například odměny pro členy volebních komisí. Další změny volebního zákona by se měly začít diskutovat až později. Henych například navrhuje snížení počtu volebních okrsků.

Z prohřešků, které patří k běžné volební realitě a které se udály při prezidentských volbách, jmenoval Henych třeba krádeže vlajek, vylepování plakátů kandidátů v bezprostředním okolí volebních místností, kvůli čemuž pak musely být zase odstraňovány. To se podle Henychových slov děje při každých volbách, nehledě na to, zda jde o prezidentské, parlamentní nebo senátní.

Nejzásadnější chyba se odehrála v jedné z volebních místností v Českých Budějovicích. Při druhém kole tam rozdávali navíc chvíli i hlasovací lístky Pavla Fischera. „Paní předsedkyně rozdávala tři lístky místo dvou, naštěstí se na to přišlo po deseti minutách,“ okomentoval to Henych.

Státní volební komise průběh a výsledky druhého kola prezidentských voleb projednala během pondělního dopoledne, oficiálně nyní mají být výsledky obou kol vyhlášeny v úterý 30. ledna ve Sbírce zákonů.

Weby ČSÚ šlapaly jako hodinky

Potíže nezaznamenaly ani volební weby Českého statistického úřadu (ČSÚ). Při sobotním finále prezidentské volby fungovaly podobně jako při prvním kole výběru nové hlavy státu bez problémů.

„Z pohledu Českého statistického úřadu proběhly volby bez sebemenších problémů. Zpracování výsledků běželo řádně a hladce,“ sdělila mluvčí úřadu Petra Báčová. První okrskové výsledky byly známy podle ČSÚ v sobotu ve 14:16, a to ze Sedlčan na Příbramsku.

Konečné výsledky volby, v níž obhájil prezidentskou funkci Miloš Zeman v klání s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem, úřad zpracoval v 19:50. Jako poslední podle ČSÚ odevzdala zápis komise v Malé Skále na Jablonecku.