Požár hotelu v centru Prahy má už čtyři oběti, dvě ženy podlehly v nemocnici zraněním

Požár hotelu v centru Prahy si vyžádal čtyři lidské životy (zdroj: ČT24)

Sobotní požár hotelu Eurostars David v centru Prahy má už čtyři oběti. Dva lidé zemřeli v sobotu v hotelu ještě před příjezdem záchranářů, dvě ženy podlehly svým zraněním v neděli v nemocnicích. Stále není jasné, proč požár vznikl. První informace hovořila o klimatizaci, vyšetřovatelé ale zkoumají všechny možnosti.

Po celodenní práci v pětipatrové budově kriminalisté v neděli vpodvečer ukončili ohledání hotelu a budovu předali zástupci majitele. Nyní záleží podle policistů na něm, zda umožní hostům dojít si do pokojů pro osobní věci či doklady.

Kriminalisté na místě zajistili stopy a budou čekat na vypracování posudků od expertů Kriminalistického ústavu a soudních znalců.

Příčina smrti: nadýchání kouře a udušení

Přímo na místě neštěstí zemřel v sobotu večer jednadvacetiletý Němec a o rok mladší žena z Jižní Koreje. Během neděle zemřely v nemocnici dvě těžce zraněné ženy. Jejich národnost zatím policie nezveřejnila.

Všichni přišli o život v důsledku nadýchání kouře a udušení. Mezi zraněnými jsou tři Nizozemci, občan Turecka a Francouz, dva lidé zůstávají ve vážném stavu. Policisté komunikují se zastupitelskými úřady a jejich prostřednictvím informují rodinné příslušníky obětí a zraněných. 

Zásah v hotelu Eurostars David
Zdroj: Milan Paclík/HZS hl. m. Prahy

Hasiči zachraňovali ubytované z říms budovy

Zásah v hotelu Eurostars David
Zdroj: Milan Paclík/HZS hl. m. Prahy

V hotelu Eurostars David byla ubytována více než stovka hostů, hasiči v době požáru evakuovali 34 osob, některé zachraňovali i z okenních říms pětipatrové budovy. Všechny ubytované kontaktovala během večera a noci cizinecká policie, která je bude postupně vyslýchat. Cizinci našli náhradní ubytování ve třech jiných hotelech v hlavním městě.

Na místě od rána pokračují v práci vyšetřovatelé policie i hasičů, experti Kriminalistického ústavu i soudní znalci. Zjišťují, kde a proč začalo hořet. Jak uvedl pro ČT mluvčí pražských hasičů Martin Kavka, v tuto chvíli se stále pracuje se všemi možnými variantami příčin požáru, včetně původně nahlášené informace o šíření ohně kvůli závadě na klimatizaci. Z důvodu probíhajícího vyšetřování však nemohl uvést konkrétnější informace. Zjišťuje se ale i to, v jakém stavu byla požární prevence a zda byly dodrženy veškeré předpisy.

Zásah v pražském hotelu Eurostars David
Zdroj: Milan Paclík/HZS hl. m. Prahy

Právní zástupce vlastníka hotelu Václav Vlk uvedl, že hotel měl podle něj předpisy požární bezpečnosti v pořádku a čeká na závěry vyšetřovatelů o příčinách požáru. Za předčasné považuje úvahy o tom, jaké škody hotelu vznikly a jak bude vypadat oprava poškozené budovy. 

I když hosté mají v hotelových pokojích své osobní věci i cestovní doklady, policisté je z bezpečnostních důvodů zatím nemohou do hotelu pustit. „V případě, že turisté potřebují odcestovat zpět do svých domovů, ať se o pomoc s vyřízením náhradních dokladů obrací na své zastupitelské úřady,“ dodal Daněk.

K požáru hotelu byly v sobotu večer povolány všechny jednotky hasičů z metropole. Dva lidé zemřeli ještě před příjezdem záchranářů, třetí zraněný zemřel v neděli v nemocnici. Mezi lehce zraněnými jsou i dva profesionální hasiči. 

Požár hotelu v centru Prahy (zdroj: ČT24)

Podle prvních informací začala hořet klimatizace v přízemí hotelu. Požár byl nahlášen v 18:03, první jednotka hasičů dorazila v 18:06. Postupně se sjelo na Nové Město 17 profesionálních jednotek, chemici z Petřin, jednotka Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a šest jednotek dobrovolných hasičů; zbylí dobrovolní hasiči měli pohotovost.

„Celý objekt byl silně zakouřen, bylo nutné klienty hotelu evakuovat a z důvodu členitého prostoru uvnitř objektu hrozilo nebezpečí ztráty orientace,“ popsal zásah Kavka.

Zdravotnická záchranná služba kvůli velkému počtu evakuovaných vyslala k požáru vůz Atego a aktivovala traumaplán, který po osmé hodině večer odvolala. 

K podobně tragickému požáru hotelu došlo v Česku naposledy 26. května 1995, kdy hořel hotel Olympik. Zemřelo osm hostů: tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec a 34 lidí bylo zraněno.

Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře, kdy se vznítily textilie odložené na chladničce. Z hotelu bylo evakuováno téměř 600 osob, škoda byla podle závěrečné zprávy krizového štábu odhadnuta na 50 milionů korun.