Okamura věří, že SPD a ANO najdou programové kompromisy. Podle Brabce bylo jednání věcné

Tisková konference po jednání ANO a SPD (zdroj: ČT24)

Poté, co Babišova vláda neuspěla ve sněmovně se žádostí o důvěru a příští týden přijme prezident Zeman její demisi, se už rozběhla vyjednávání o druhém pokusu. Ve čtvrtek se sešli zástupci vítězného hnutí ANO s představiteli SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura po schůzce  uvedl, že mezi nimi lze nalézt programové kompromisy a že by ANO mohlo prosazovat politické priority SPD. Okamurovo hnutí prý se zástupci ANO nejednalo o tom, jestli vstoupí do vlády nebo případně nový kabinet podpoří. Vicepremiér Richard Brabec (ANO) označil jednání s SPD o programech za věcné. Podle něj by byla ideálem menšinová vláda, kterou by další strany tolerovaly.

„Mám pocit, že by ANO mohlo prosazovat naše politické body a že je ochotno se bavit o prosazování našeho volebního programu,“ řekl Okamura. Atmosféru setkání ve Sněmovně zhodnotil kladně, diskuse prý byla „široká a věcná“.

Zástupci SPD přišli na schůzku s 34 klíčovými body z programu hnutí, ty rozdělily do dvou skupin podle priority. Ve skupině s prioritou jedna je prý 22 bodů. Mezi ně patří například důchodová reforma, nahrazení EET u menších živnostníků paušální daní, hmotná odpovědnost politiků, zákon o referendu včetně možnosti hlasovat o vystoupení z EU, zákaz propagace nenávistných ideologií nebo zestátnění exekutorů.

„Chceme nejprve, aby nám hnutí ANO dalo stanoviska ke všem programovým bodům. Poté teprve můžeme dělat kompromisy tak, abychom naplnili přání drtivé většiny našich voličů, nejlépe všech,“ podotkl Okamura. Prý na schůzce hnutí ANO uvedlo, že je ochotno o programu SPD jednat i dál.

Babišova vláda, která je v demisi, ve středu navzdory negativním stanoviskům legislativní rady vyšla hnutí SPD vstříc a neodmítla dvě jeho novely. Neutrální stanovisko zaujala mimo jiné k ústavní novele zavádějící obecné referendum. Legislativci přitom v doporučení psali, že referendum v podobě SPD je v rozporu s principy zastupitelské demokracie.

Okamura už dříve řekl, že SPD by nešlo do vlády s trestně stíhaným premiérem. V současném kabinetu kritizoval několik ministrů, konkrétně ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, ministryni obrany Karlu Šlechtovou a ministra dopravy Dana Ťoka. Podle předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy bylo ale účelem jednání probrat program. „Potom se můžeme bavit jak o trestně stíhaném premiérovi,“ řekl.

Tomio Okamura hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Brabec: Ideální by byla menšinová vláda ANO, kterou by další strany tolerovaly

Podle Richarda Brabce (ANO) bylo jednání velmi věcné a bez zbytečně vyhrocených emocí. Schůzkou s SPD podle něj pokračují jednání s dalšími stranami a hnutími v rámci druhého pokusu ANO o sestavení vlády. Ve středu hnutí jednalo s ČSSD, v plánu má také schůzky s ODS a KSČM.

„My bychom v rámci horizontu týdnů dokončili jednání s těmi, kteří mají zájem s hnutím ANO jednat. Příští týden pokračují další jednání,“ řekl. Brabec také uvedl, že za ideální stav by ANO považovalo menšinovou vládu, kterou by další strany tolerovaly.

Brabec také řekl, že cítí respekt a pokoru k tomu, že se o něm hovoří jako o možném náhradníkovi Andreje Babiše na pozici premiéra. Babiš v posledních dnech připustil, že by premiérem v nové vládě kvůli trestnímu stíhání být nemusel.

„Všemi preferovanou variantou v hnutí ANO je druhý pokus pro Andreje Babiše. Tam není žádný plán B, který bychom v tuto chvíli řešili,“ zdůraznil Brabec. Dodal, že je přesvědčen, že i voliči chtějí Babiše za premiéra. Podle něj by se tato věc mohla řešit na pondělním jednání širšího vedení strany.