Výměna premiérů. Podle Sobotky se Babiš musí zaměřit na zahraniční politiku

Události ČT: Výměna premiérů. Sobotka chce Babišovi osobně předat vládní plány (zdroj: ČT24)

Už za tři dny bude mít Česko nového premiéra. Prezident totiž ve středu jmenuje Andreje Babiše (ANO). Zatím bude takzvaně designovaným předsedou vlády, tedy bez plných pravomocí, které získá až o týden později se jmenováním všech ministrů. Podle odcházejícího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) musí jeho nástupce okamžitě řešit hlavně evropská témata – migrační krizi nebo čerpání fondů.

Jeden premiér je na odchodu a druhý čeká na středeční jmenování. „Nedovedu si představit, že bychom měli dlouhodobě vládu, která nebude mít důvěru Poslanecké sněmovny. To by zcela omezovalo kontrolní funkci opozice,“ řekl premiér v demisi Bohuslav Sobotka.

Úřad chce Sobotka předat osobně. „Počítám, že každý odcházející ministr udělá nějaký písemný předávací protokol,“ podotkl budoucí premiér Andrej Babiš.

Sobotka chce dát i doporučení, na co navázat. Podle něj musí vláda ihned řešit hlavně zahraniční politiku. „Teď se vyjednává nový evropský rozpočet a bude záležet na tom, jak bude vypadat po odchodu Velké Británie. To ovlivní financování investic v České republice z evropských fondů,“ zmínil Sobotka.

Na post, který má na starosti zahraniční politiku, má přestoupit z obrany Martin Stropnický (ANO). „Je to člověk, který má obrovské zkušenosti v zahraniční politice. I za první vlády chtěl být ministr zahraničí, ale tím, že to chtěla ČSSD, tak to neměl,“ uvedl Babiš.

Kandidáti do Babišovy vlády
Zdroj: ČT24

Naopak na resort obrany zamíří Karla Šlechtová. Podle Babiše je tvrdší a zvládne hlavně nákup nové techniky. „Obrana má problém, aby nakupovala rychle a transparentně. Jsou tam rezervy,“ dodal šéf hnutí ANO.

Dostane jednotné inkasní místo šanci?

Budoucí premiér chce taky znovu otevřít téma jednotného inkasního místa. Od předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila ale zaznívá v tomto směru kritika. „Jednotné inkasní místo už mohlo v České republice fungovat a díky Andreji Babišovi bohužel nefunguje,“ řekl Pospíšil.

Dalším úkolem Babišovy vlády má být elektronizace státní správy. „Chtěl bych udělat radu, která to bude řešit. Je předpoklad, že skončí resortismus, že si ministři nebudou jen dopisovat, ale budou spolupracovat a že já na to budu dohlížet, pak je šance získat pokrok v těchto projektech,“ přiblížil Babiš.

Pokud účast na takovém projektu nebude podmíněna podporou menšinové vlády Andreje Babiše, tak Piráti se podle předsedy Ivana Bartoše rádi zapojí.

Andrej Babiš chce po jmenování premiérem hledat podporu pro vládu. Nováčky jeho budoucího tým zase čeká cesta do Lán. Prezident od nich chce slyšet, jaké mají plány. S celým plánovaným vládním týmem se ale chce před jejich jmenováním setkat i Babiš. „Nebudeme čekat až na 13. prosince a už budeme probírat první úkoly,“ vysvětlil.