Ať předsednictvo se Sobotkou složí poslanecké mandáty, vyzvala jihomoravská ČSSD. Tejc ve straně končí

Krajská konference jihomoravské ČSSD vyzvala v sobotu v Břeclavi dosluhujícího premiéra Bohuslava Sobotku i celé předsednictvo, aby rezignovali na svůj poslanecký mandát kvůli špatnému výsledku voleb, který jihomoravská ČSSD v usnesení označila za debakl. Ve stejný den bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc oznámil, že po 20 letech odchází ze strany.

Pro rezignaci šéfů strany hlasovalo 78 zástupců jihomoravské ČSSD, proti tomuto usnesení jich bylo 33, 14 se zdrželo hlasování, řekl tajemník krajské ČSSD Michal Škerle.

Sociální demokracie se musí vrátit ke svým kořenům, ale tak, aby se přizpůsobila moderní době. Není možné, aby zástupci sociální demokracie nevěděli, co občané potřebují. To opravdu není vidět z limuzín se začerněnými skly.
Naděžda Křemečková
předsedkyně jihomoravské ČSSD

V usnesení se přímo hovoří o volebním debaklu. Strana ve volbách získala jen něco málo přes sedm procent a zřejmě skončí v opozici. Hlavní politickou odpovědnost za něj podle krajské ČSSD nese Sobotka. Text přečetl na sjezdu člen krajského výboru strany Pavel Blažík, který jej přednesl po poradě s členy brněnské městské ČSSD.

„Výsledek voleb nelze označit jinak než jako debakl. Pokud sociální demokracie má pomýšlet na budoucí zlepšení, musí radikálně změnit své vystupování, svoji politiku a svoje vrcholné představitele,“ řekl Blažík. 

Končící premiér vzkázal, že se nenechá zastrašit ani odradit „předem organizovaným nátlakem několika brněnských funkcionářů“ a ze Sněmovny neodejde. „Mandát poslance mám díky voličům ČSSD, kteří mi dali na jižní Moravě více než 7000 preferenčních hlasů, což by druhý nejlepší výsledek mezi kandidáty ČSSD v celé republice,“ uvedl Sobotka.

Jeho mateřská okresní organizace ve Vyškově navíc dosáhla nejlepšího výsledku strany v zemi. Není proto podle něj žádný důvod, aby v politice skončil. Dodal, že byl u obnovení strany v roce 1989 a prosazoval sociálnědemokratické hodnoty v dobách dobrých i zlých. „Vždycky budu bojovat proti tomu, aby se z ČSSD stala hnědnoucí, nedemokratická a netolerantní strana,“ dodal v SMS zprávě.

Podle účastníka krajské konference Miloše Bílého, zastupitele z Černé Hory, neschválilo návrh jen „několik brněnských funkcionářů“, ale lidé z různých okresů. „Navíc jsme k rezignaci nevyzvali jen pana Sobotku, ale celé předsednictvo,“ podotkl Bílý.

Hašek: Strana potřebuje určitý restart

Sobotka, který z jižní Moravy pochází, v Břeclavi v sobotu nebyl. Podobně jako volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek nebo úřadující předseda strany Milan Chovanec. Řada ze zástupců strany to kritizovala. „Mohli slyšet zpětnou vazbu a slyšet názory členské základny na budoucí vývoj strany,“ uvedl například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Ten zmínil, že strana podle něj potřebuje určitý restart. On sám prý udělal tlustou čáru za svou profesionální politickou minulostí a dnes se živí něčím jiným. „Politika je mým koníčkem,“ uvedl Hašek, který před několika dny přijal pozici asistenta poslance Jiřího Běhounka, který se už přihlásil o pozici šéfa strany, jejíž celostátní vedení se bude volit zřejmě v únoru. Hašek bude pro Běhounka dělat legislativní konzultace za 1000 korun měsíčně. Jinak pracuje jako advokátní koncipient.

Celostátní vedení ČSSD se bude volit zřejmě v únoru. Na ten by si sociální demokraté měli počkat, vzkázal jim předseda jejich poslaneckého klubu Jan Chvojka. „Čeká nás sjezd, na kterém nepochybně dojde k výrazné obměně vedení sociální demokracie. Doufám, že nejen jihomoravská ČSSD má ambici poslat do čela strany schopné a neokoukané tváře,“ uvedl.

Na konferenci neobhájil pozici krajského šéfa ČSSD Roman Hanák, který byl v minulosti spojován se Sobotkou. Uspěla proti němu Naděžda Křemečková, která je i v regionu poměrně neznámým politikem.

Tejc končí: Vedení se bojí vlastních členů

V sobotu zároveň oznámil bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, že odchází ze strany. Své rozhodnutí zveřejnil na svém twitterovém účtu.

Společně s bývalým jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem či jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou patřil Tejc k oponentům nynějšího stranického vedení v čele s Bohuslavem Sobotkou, Milanem Chovancem a Lubomírem Zaorálkem.

Dokud lidé jako Milan Chovanec a další budou uplatňovat svůj vliv, dělat dohody a nepřijmou odpovědnost, tak šance na změnu je velmi malá. Život je natolik krátký, že nechci trávit příští měsíce a roky bojem v sociální demokracii.
Jeroným Tejc
bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD

Tejc byl po volbách do sněmovny v říjnu 2013 účastníkem tajné schůzky některých členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které se část vedení strany postavila proti předsedovi strany Sobotkovi. Po takzvaném lánském puči, kdy se předsednictvo strany pokusilo odstavit Sobotku od vyjednávání o vládě, Sobotka svoji pozici uhájil a někteří účastníci schůzky přišli o funkce ve vedení strany či ve sněmovně. Tejc opustil funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD a v letošních volbách už nekandidoval.

Širší vedení ČSSD před týdnem rozhodlo, že mimořádný sjezd bude 18. února v Hradci a o předsedovi budou jako dosud rozhodovat jeho delegáti, nikoliv celá členská základna.