Zeman: Spoluautorem amnestie je Hasenkopf

Praha - Prezident Miloš Zeman označil právníka Pavla Hasenkopfa za jednoho ze spoluautorů novoroční amnestie. Podle Zemana se Hasenkopf podílel zejména na kontroverzním aboličním článku, který zastavil dlouhotrvající trestní řízení. Dokazuje to prý jeho e-mailová korespondence s exšéfem politického odboru Hradu Ladislavem Jaklem. Hasenkopf už dříve autorství amnestie odmítl.

Spory o autorství novoroční amnestie se táhnou už nějakou dobu. Pražský hrad ještě za prezidenta Václava Klause jména autorů odmítal zveřejnit. Na konci dubna označil hradní kacléř Vratislav Mynář za autory Ladislava Jakla, Petra Hájka a Pavla Hasenkopfa, což všichni tři odmítli. Jakl s Hájkem pouze řekl, že Klausovi radili, ale že to byla bývalá hlava státu, kdo rozhodl o všech parametrech amnestie, tudíž je autor Klaus. 

Klaus pak v květnu v rozhovoru pro deník Právo připustil, že sice svoje rozhodnutí konzultoval s blízkými lidmi, autorem je ale on a nikdo jiný.

Jediný, kdo se proti autorství ohradil výrazněji, byl právník Pavel Hasenkopf. Ten byl sice pověřen, aby pro amnestii připravil podklady, v lednu se ale od výsledného textu distancoval. Prý nenavrhl, aby amnestie osvobodila kmotry. Podle Hasenkopfa vznikla amnestie pod taktovkou ministerstva spravedlnosti, proti čemuž se zase ohradil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Za to, že ho Zemanův kancléř označil za jednoho z autorů, Hasenkopf požaduje omluvu.

Hasenkopf pak řekl, že má důkazy o tom, kdo je autorem amnestie, a ty předal prezidentu Zemanovi. Rozhodnutí o zveřejnění jmen nechal na Zemanovi - a ten pak dnes označil za spoluautora samotného Hasenkopfa.

Miloš Zeman cituje na stránkách hrad.cz e-mailovou korespondenci

Důkaz číslo jedna je převzat z e-mailové korespondence mezi Pavlem Hasenkopfem a Ladislavem Jaklem a zní takto:

  • Hasenkopf: Tím se dostávám ke čtvrté množině – vlekoucí se soudy vyřešíme jedině abolicí – naformulovat to lze, jen mi dodejte nějaké základní parametry, co je to vlekoucí se řízení (samozřejmě by tam musely být výjimky např. na vraždy a podobně)
  • Jakl: Ano (22. října 2012)

Důkaz číslo dvě:

  • Hasenkopf: Už to mám celé hotové, během dneška to přinesu včetně vlekoucích se soudů – bude to jen jeden článek navíc oproti té původní verzi (20. listopadu 2012).

Václav Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok u příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Prominul nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody, které byly uloženy do konce loňského roku a nepřevyšují jeden rok v cele. Amnestie se týkala také trestů odnětí svobody u lidí, kterým letos bude 75 let a délka jejich trestu nepřesáhla deset let.

Největší kontroverze vyvolalo ustanovení, podle nějž Klaus zastavil pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotýkalo trestných činů se sazbou nepřevyšující desetileté odnětí svobody i několika velkých hospodářských kauz. Klaus se proti výhradám vyvolaným amnestií několikrát ohradil a označil je za kampaň proti své osobě. Také zopakoval, že jediným autorem amnestie je on sám.

Autorství amnestie - horký brambor

  • 18. ledna - Lubomír Zaorálek (ČSSD) požádal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím prezidentskou kancelář, aby zveřejnila, kdo se podílel na přípravě amnestie. 
  • 19. ledna - Lidové noviny napsaly, že amnestie vznikala v okruhu tří lidí: prezidentova tajemníka Ladislava Jakla, jediného právníka ve sboru interních poradců Pavla Hasenkopfa a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky. 
  • 2. března - Klaus deníku Právo řekl, že autorem amnestie byl on sám. O rozsahu amnestie se prý radil s nejbližšími spolupracovníky a vyžádal si i odhad ministerstva, kolika lidí se dotkne. 
  • 27. dubna - Vratislav Mynář, kancléř nové hlavy státu Miloše Zemana, médiím sdělil, že autorem textu byli Ladislav Jakl, Petr Hájek a Pavel Hasenkopf. Všichni tři toto tvrzení odmítli.
  • 1. května – Podle Hasenkopfa amnestii připravilo ministerstvo spravedlnosti. Připustil sice, že první verzi vypracoval on sám, konečná podoba amnestie však prý byla zcela jiná. Ministr spravedlnosti to odmítl.
  • 4. května - Exprezident Klaus zopakoval, že autorem amnestie byl on sám. Hasenkopf zveřejnil mail od Ladislava Jakla, v němž Hasenkopfa žádal „o vypracování jednoho z možných řešení amnestie“. Jakl nepopřel, že e-mail poslal. 
  • 5. května - Hasenkopf oznámil, že prezidentské kanceláři předal důkazy o autorství amnestie. 
  • 6. května - Prezident Zeman označil Hasenkopfa za jednoho ze spoluautorů amnestie. Podle Zemana se podílel zejména na kontroverzním aboličním článku. Hasenkopf naopak naznačil, že amnestii napsal Zdeněk Koudelka.

Z českých věznic bylo v důsledku amnestie propuštěno zhruba šest a půl tisíce odsouzených. Plošná milost se vztahuje také na tisíce nepodmíněných a alternativních trestů. Na základě aboličního článku byla do konce března zastavena trestní stíhání 757 lidí v 415 kauzách.