Pod duhovou klenbou. Průvod hrdosti završil letošní Prague Pride

V sobotu odpoledne prošel mezi Václavským náměstím a pražskou Letnou průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů, translidí (LGBT). Vyvrcholil tím týdenní multižánrový festival Prague Pride, letos upozorňující na to, že tolerance není totéž co respekt.

„Průvod je karnevalovým průvodem. Je úplně v pořádku, že gayové a lesby, bi- a transgender lidé mají možnost jednou za rok se na pár hodin projít ulicemi, držet se za ruce, líbat se. Polovina lidí je mimopražských. Přijedou z vesnic a malých měst a konečně jsou sami sebou, tak jim tu možnost dejme,“ prohlásila ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Letos prošel duhový had metropolí už po sedmé. Řadit se začal v dolní polovině Václavského náměstí, v půl jedné obešel sochu sv. Václava a poté zamířil přes Příkopy, náměstí Republiky a Revoluční na Dvořákovo nábřeží a k právnické fakultě. Vltavu přešel přes Čechův most a po schodech vystoupal na Letnou, kde pořadatelé festivalu připravili až do deseti hodin hudební program.

Pořadatelé: Velkou část průvodu tvoří heterosexuálové

Mnozí účastníci průvodu s sebou měli duhové vlajky, někteří přišli v pestrých karnevalových kostýmech. Saparová upozornila, že Prague Pride do Prahy stále častěji přitahuje i turisty, ze zahraničí pochází čtvrtina návštěvníků festivalu. Velkou část samotného průvodu potom podle ní tvoří heterosexuálové.

Průvod doprovázela i desítka alegorických vozů, kromě těch od neziskových organizací i od nadnárodních firem včetně jednoho z operátorů. „Přestávají se bát spojit své jméno s tématem LGBT a podpořit myšlenku rozmanitosti,“ řekla mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

Na akci dorazili zástupci velvyslanectví některých zemí i někteří politici, sympatizanti zelených nebo sociálních demokratů. V čele průvodu šla primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která stejně jako její předchůdci převzala nad akcí záštitu a duhovou vlajku nechala vlát i z budovy magistrátu.

Prahou prošel průvod hrdosti Prague Pride (zdroj: ČT24)

Podle pořadatelů na cestu vyrazilo a podél trasy přihlíželo kolem 35 000 lidí a akce se obešla bez větších incidentů, což potvrzuje i policie. V ulici Řásnovka spadl z alegorického vozu pětatřicetiletý muž a s lehkým zraněním skončil v Ústřední vojenské nemocnici.

V rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí dopravy zkontrolovali policisté také řidiče alegorických vozů, dva pod vlivem omamných a psychotropních látek.
Na policejní služebně skončil i další muž, který se chtěl zařadit do průvodu viditelně ozbrojen nožem. Policisté ho podezřívají z nedovoleného ozbrojování a také z držení omamných a psychotropních látek a jedů. Policisti předvedli po potyčce i tři pravicové extremisty, kteří chtěli na průvod házet vejce.

Zbytečný „Zbytečný festival“?

Duhový pochod hrdosti se poprvé uskutečnil v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něj bylo nutné proti tomuto jevu bojovat.

Odpůrce přilákala duhová akce i letos; na Václavském náměstí se objevilo několik věřících, kteří proti pochodu protestovali, odsuzovali jinou sexuální orientaci a zpochybňovali vrozenost homosexuality. V jedné z ulic, která přiléhala k trase, pak na průvod čekala asi dvacítka extremistů. Na bezpečnost a pořádek dohlížela policie, po cestě omezovala dopravu.

Podle konzervativní iniciativy D.O.S.T. akci pořádají „homosexualističtí aktivisté“, kteří od společnosti „drze žádají respekt“. Svým letošním mottem „Zbytečný festival“ se totiž pořadatelé Prague Pride snaží upozornit právě na to, že respekt není totéž, co tolerance přivírající oči.

Vztah většinové společnosti k sexuálním menšinám v dnešním Česku je spíš pozitivní, aspoň to tak naznačují pravidelné průzkumy. Podle posledního šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z letošního května mírně převažuje názor, že přiznání k minoritní orientaci člověku nezpůsobí potíže v soužití s ostatními lidmi v místě, kde bydlí. Myslí si to 47 procent dotázaných, a i když 43 procent soudí opačně, pozitivní očekávání v posledních letech u dotazovaných sílí.

Majorita se podle všeho vypořádala i se zprvu kontroverzním registrovaným partnerstvím, které je v Česku možné uzavírat od července 2006. Za jedenáct let tuto možnost využilo 2642 párů (1716 mužských a víc než 931 ženských dvojic) a podle zmiňovaného průzkumu homosexuálům toto právo „rozhodně“ či „spíše“ přiznává 76 procent Čechů. Proti existenci registrovaného partnerství mluví devatenáct procent dotázaných.

V posledních letech stoupá podpora také hodně diskutované možnosti pro gaye a lesby adoptovat děti svého partnera. Rozhodně či spíše ano se pro možnost, se kterou české právo zatím nepočítá, vyslovuje 68 procent dotázaných. Proti je necelá čtvrtina společnosti.

Ilustrační foto
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

V centru metropole se kromě závěrečných oslav Prague Pride konal také Pochod pro rodinu. Akci organizovala Aliance pro rodinu, která propaguje manželství muže a ženy. Podle pořadatelky Jany Jochové jsou tradiční rodiny v Česku nedoceněné a znevýhodňuje je daňový systém a atmosféra ve společnosti.