Bělobrádek: Koalice vznikla i skončila kvůli Čunkovi. Jak jsem hlasoval já, není podstatné

Interview ČT24: Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Ukončení koalice KDU-ČSL a hnutí STAN byla předem domluvená varianta v případě nepříznivého vývoje preferencí, nikoli podraz. V Interview ČT24 to řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Podle něj měl na vznik, ale později také na rozpad koalice vliv hlavně zlínský hejtman a jeho vnitrostranický oponent Jiří Čunek.

„Nakonec u nás zvítězila síla zodpovědnosti. My jsme byli se Starosty domluveni na tom, že v případě, že by průzkumy vycházely špatně, tak že zatáhneme za ruční brzdu. Což jsme udělali. Řeči o tom, že jsme udělali nějaký podraz nebo že jsme se něčeho lekli, to není pravda,“ říká Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek před hlasováním o koalici se STAN
Zdroj: ČT24/ČRo

„Zodpovědnost je velká, aby tady (po sněmovních volbách) nebyla vláda jedné strany. My jsme nabídli férovou možnost, která byla velmi velkorysá. Starostové se rozhodli jít raději sami, budovat svoji značku, než změnit formu spolupráce,“ uvedl.

Starostové však argumentovali tím, že nabízená nová forma by už nebyla rovnoprávným partnerstvím. Lidovci totiž chtěli, aby zástupci hnutí STAN vstoupili na jejich kandidátky, přestože se uskupení už dříve dohodla na koalici. Zatímco koalice by pro vstup do sněmovny musela získat přes 10 procent hlasů, pod jednou stranou jim stačí 5 procent.

Je to uzavřená kapitola, říká šéf lidovců

Bělobrádek také odmítá říct, kterou variantu spolupráce se Starosty osobně podpořil. „Názor jsem na to měl a také jsem hlasoval. Domnívám se, že to není vůbec relevantní… Podstatné to není, je to uzavřená kapitola,“ tvrdí.

Obě varianty s jejich klady a zápory prý na celostátní konferenci popsal a delegáti v tajném hlasování rozhodli. „S tím, že já se osobně domnívám, že Jiří Čunek rozhodl svým vystoupením, že se těch několik málo hlasů na celostátní konferenci v Jihlavě přiklonilo k tomu jít do otevřené koalice. To, že pak změnil názor, je věc druhá,“ poznamenal šéf strany.

Právě zlínský hejtman Jiří Čunek v posledních týdnech nejhlasitěji zpochybňoval životnost koalice. Rozhodnutí Starostů, kteří místa na kandidátkách KDU-ČSL odmítli, ho však překvapilo. „Je to jejich rozhodnutí, já kdybych byl na jejich místě, tak bych určitě takto nerozhodl. Já jsem nečekal, že takhle rozhodnou, já jsem čekal, že s námi půjdou,“ řekl.

Lidovci se také podivili nad tím, že Starostové a nezávislí představili tak brzy po rozpadu společné koalice nové heslo, logo i lídra. „Je vidět, že to měli připravené už delší dobu,“ míní Bělobrádek. Nový celostátní lídr Starostů Jan Farský ale upozornil, že o rozpadu koalice rozhodli lidovci už minulý týden tím, že Starostům nabídli pouze místa na svých kandidátkách.

Kandidátky schválí v úterý

Pavel Bělobrádek také oznámil, že KDU-ČSL chce uzavřít a schválit nové kandidátky v úterý 1. srpna. Problémy se sestavováním volebních listin nečeká. Značku prý strana měnit nebude a nové heslo představí „až bude čas“.

Lidovci také jednají o šesti krajských lídrech, kteří nahradí Starosty. Podle místopředsedy Mariana Jurečky není automatické, že se na první místa posunou kandidáti z dalších míst volebních listin za KDU-ČSL. Pro kandidáty nominované hnutím STAN bylo na kandidátkách 40 procent míst, která teď musí lidovci doplnit, oslovit proto chtějí i nestraníky.

Události, komentáře: analytik Václav Dolejší, politolog Bohumil Doležal (zdroj: ČT24)