Interpol odmítl ázerbájdžánský zatykač na europoslance Štětinu

Centrála Interpolu nepřijala žádost Ázerbájdžánu o vydání mezinárodního zatykače na českého europoslance Jaromíra Štětinu (za TOP 09). Uvedla to v tiskové zprávě Evropská lidová strana, členem jejíhož klubu v europarlamentu Štětina je. Lyonská centrála Interpolu také požádala členské země, aby žádost vymazaly ze svých národních databází a neřídily se jí.

Štětinu po jeho únorové návštěvě Náhorního Karabachu obvinily úřady v Baku z porušení ázerbájdžánských zákonů.

Štětina a europoslanci z Lucemburska a Kypru Frank Engel a Eleni Theocharousová navštívili Karabach v den konání místního referenda, které rozhodlo o přijetí nové ústavy. Její součástí je vymezení prezidentských pravomocí a přejmenování územního celku na Republiku Arcach, což je staroarménské jméno pro Náhorní Karabach.

Oblast Náhorní Karabach
Zdroj: ČT24

Europoslanec řekl, že rozhodnutí Interpolu očekával, „ze židle“ jej prý ale zvedlo tvrzení zástupců ázerbájdžánského parlamentu, že trojice europoslanců je odpovědná za vojenskou eskalaci v oblasti. 

„Jde o nehorázné tvrzení, které naprosto odmítám, neboť dobře vím, že v této válce ztráty na životech nesou jak ázerbájdžánští, tak i arménští vojáci,“ reagoval. V této věci má prý podporu europarlamentu i jeho předsedy Antonia Tajaniho.

„Vydání zatykače na tři poslance Evropského parlamentu mělo za cíl zastrašit stovky mezinárodních odborníků, kteří v Náhorním Karabachu pracují,“ uvedl dále Štětina v tiskové zprávě s tím, že podobné zastrašování a nátlak jsou podle něj „běžnými nástroji ázerbájdžánské diktatury“.

„Nepodporovat v tomto konfliktu Náhorní Karabach znamená souhlasit s tehdejší sovětskou národnostní politikou na Kavkaze, kterou praktikoval Stalin,“ dodal europoslanec, který je místopředsedou podvýboru pro obranu a bezpečnost.