Postavili jsme školství na nohy. Jen, aby to vydrželo, říká odstupující Kateřina Valachová

Odstupující ministryně školství v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nejdůležitější je, že se podařilo postavit financování českého školství znovu na nohy. Neznamená to, že by bylo vyhráno, ale jenom za poslední dva roky, pokud se ještě započítají zvýšené mzdy nepedagogických pracovníků platné od července, je to plus osmnáct miliard korun pro mateřské, základní a střední školy. V pořadu Interview ČT24 to uvedla odstupující ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD. „Takže to se nám určitě podařilo,“ konstatovala.

„Teď jde o to, abychom v následujících letech ukázali, že to myslíme smrtelně vážně. Je třeba prosadit už při vyjednávání rozpočtu pro rok 2018, že takhle to má být. Potřebujeme stejným tempem pokračovat ještě minimálně tři roky, aby bylo ohodnocení učitelů, ale také škol férové. Aby děti měly to nejlepší vzdělání,“ sdělila Kateřina Valachová.

Politikaření do vzdělávání nepatří

Podle ní má Česko mnohem lepší školství a školy, než by si zasloužilo, protože se k němu předchozí vlády nechovaly mateřsky. Politikaření by podle Valachové do vzdělávání nemělo patřit, a pokud platí, že silný školský rozpočet je základem pro kvalitní vzdělávání, měl by to pravidlo dodržovat každý. „Minimálně ten, kdo tvrdí, že vzdělávání je priorita a takoví jsou dnes skoro všichni,“ míní končící ministryně.

„Rozhodně bych byla raději, kdyby nejenom silný školský rozpočet, ale také zlepšování podmínek učitelů pro kvalitnější vzdělávání dětí, tedy profesní podpora učitelů byla už opravdu hotová a ne vrácena do poslanecké sněmovny,“ uvedla.

Ať máme ministra sportu

Končící ministryně školství podpořila myšlenku ustanovení samostatného ministra sportu. Skeptická je ale ke zřízení nového ministerstva nebo sportovní agentury. Ministr sportu by podle ní mohl mít radu na úrovni vlády. Kateřina Valachová to řekla v úterý na tiskové konferenci, na níž bilancovala své působení ve vládě.

„Rozhodně si myslím, že sportovci si zaslouží svého vlastního ministra nebo ministryni sportu,“ sdělila. V případě možnosti zřídit celé nové ministerstvo odstupující ministryně uvedla, že příliš optimistická není.

Valachová podala demisi kvůli podezření ze zneužití dotací na sport. Policie vyšetřuje i její náměstkyni Simonu Kratochvílovou. Valachová zdůraznila, že ministerstvo musí s jistotou zajistit, aby peníze, které míří do sportovních svazů, organizací a klubů byly využity správně a nevznášela se nad nimi žádná pochybnost.