Padlý rebel Šnajdr usedl v čele dozorčí rady Čepra

Praha – Někdejší poslanec za občanské demokraty Marek Šnajdr se stal předsedou dozorčí rady státní firmy Čepro. Výměnou prošel i post obchodního ředitele, nově se jím stal Martin Vojtíšek. Šnajdr patřil ke skupině rebelů, která loni na podzim odmítala zvýšení DPH, a po dušičkovém kongresu opustil poslanecké lavice, čímž přijetí daňového balíčku umožnil. Jedná se o další vlivný post pro vzdorující členy ODS. Ivan Fuksa již před časem usedl v Českém Aeroholdingu.

Šnajdr v Čepru působí od prosince, kdy byl jmenován do dozorčí rady podniku coby řadový člen. O jeho nové funkci informovala mluvčí společnosti Lenka Svobodová.

Post obchodního ředitele nově obsadil vedoucí obchodního odboru Martin Vojtíšek, který v Čepru působí od roku 2005. Hlavním úkolem pro něj bude udržet ekonomické výsledky společnosti i v době klesající spotřeby pohonných hmot. Zároveň bude mít za cíl zachovat podíl firmy na trhu v extrémně konkurenčním prostředí.

Čepro provozuje síť 1 133 km produktovodů o celkovém objemu 47 000 metrů krychlových. K dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejich kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Čepro provozuje po celé zemi 191 čerpacích stanic EuroOil. V roce 2011 činily tržby společnosti 46 miliard eur.

Jak to bylo s rebely?

Šestice poslanců z řad ODS vzdorovala vládnímu záměru zvýšit v letošním roce DPH po celý podzim. Vedle Marka Šnajdra a Ivana Fuksy patřil mezi odpůrce tohoto záměru také bývalý šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Svůj odpor poslanci zaštiťovali argumentem, že zvýšení daní odporuje idejím občanské demokracie; podle jiných straníků ovšem šlo o vnitrostranický boj před listopadovým kongresem. Zde proti stávajícímu šéfovi ODS neúspěšně kandidoval Ivan Fuksa a rebelové následně opustili sněmovnu. Ta poté daňový balíček přijala.

Média záhy začala přinášet informace o novém působení rebelantských poslanců. Fuksa zamířil do čela Českého Aeroholdingu, kde má dohlížet na privatizaci ČSA, a Tluchoř (podle starších informací Insideru) údajně zasedne ve strukturách ČEZu; on sám to však popřel.

Úřad za opuštění sněmovny? Trestný čin, soudí Láska

Přidělování vlivných postů k Nečasovi kritickým poslancům také vedlo advokáta a spolupracovníka Transparency International Václava Lásku k tomu, aby podal na Nečase trestní oznámení; předseda vlády se totiž podle Lásky u zmíněných poslanců dopustil „úplatku úřadem“.

„Ústava jasně říká, že má poslanec vykonávat mandát v souladu s nejlepším vědomím a svědomím. Vzdání se mandátu je též vykonání mandátu,“ konstatoval Láska s tím, že svým odchodem umožnili přijetí daní, které odmítali. „Pakliže se někdo vzdá mandátu výměnou za svůj osobní prospěch, tak porušil ústavní zásady výkonu svého mandátu a podle mě je to regulérní trestný čin.“ Zastupitelství sice smetlo jeho oznámení ze stolu, advokát ale podle jeho vlastního rozhodnutí tento krok napadl. Pokud se oznámení podaří vrátit do hry, chce do něj doplnit i současné angažmá Marka Šnajdra.

Rozhovor s Václavem Láskou (zdroj: ČT24)