Ombudsman bude sledovat i dodržování práv postižených lidí

Veřejný ochránce práv dostane od příštího roku zákonné oprávnění sledovat dodržování práv zdravotně postižených lidí. Předlohu ministra Jana Chvojky (ČSSD), která úpravu přinese, schválil Senát. Novela, jež nyní zamíří k podpisu prezidentovi, v podstatě nahrazuje původní normu o výraznějším rozšíření pravomocí ombudsmana. Po sporech ve sněmovně ji vláda stáhla.

Pasáž o tom, že ochránce práv by měl na starosti sledování plnění mezinárodní dohody o právech postižených lidí, byla jediná, nad níž panovala i v minulosti prakticky shoda.

Česko smlouvu přijalo před osmi lety, dosud ale neurčilo, kdo by měl na její dodržování dohlížet. Na ombudsmana padla volba podle zdůvodnění kvůli tomu, že je nezávislý na ostatních složkách moci.

Ochránce práv by měl nově práva postižených lidí podporovat a dávat návrhy a doporučení k jejich naplňování a ochraně. Zřizoval by k tomu také poradní tým.

Kancelář ombudsmana by se podle předpokladů rozšířila kvůli nové působnosti zhruba o deset zaměstnanců. Celkové dopady novinky na státní rozpočet by činily asi 7,8 milionu korun ročně.

Vydáno pod