Z Bruntálska hlásí až metr sněhu. Přestalo však chumelit a na silnice se vrací auta

Události: Zima zaskočila sever Moravy (zdroj: ČT24)

Sněhová kalamita v Moravskoslezském kraji a horských oblastech Olomouckého kraje je na ústupu. Většina silnic je sjízdná, a to i na Bruntálsku, Opavsku i na Novojičínsku, kde byla situace v noci na čtvrtek nejdramatičtější. K uklidnění přispěla skutečnost, že přestalo sněžit a nefouká vítr, řidiči musí být stále opatrní. Kvůli nepříznivému počasí ráno jeden člověk zemřel.

Intenzivní sněžení na Bruntálsku ustalo ve čtvrtek nad ránem. Sněžit začalo už v úterý večer a od té doby napadlo na některých místech přes metr sněhu. „V noci a brzo ráno byla situace nejkritičtější. V horských oblastech na Bruntálsku navíc napadlo dalších asi 15 centimetrů sněhu,“ uvedla ráno mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková.

Hlavní tahy spojující Bruntálsko s Olomoucí a Opavou jsou už v provozu. Uklidnil se také vítr, který situaci komplikoval vytvářením závějí, bariér a sněhových jazyků. V současnosti je tak neprůjezdná už jenom silnice III. třídy Jiříkov–Kněžpole, kterou lemují sněhové bariéry vysoké až tři metry. Silničáři tam odhrnují sníh těžkou technikou. Jinak jsou ostatní silnice na Bruntálsku sjízdné. 

Kvůli dopravní nehodě na zasněžené vozovce v Nových Heřminovech zemřela brzy ráno osmapadesátiletá žena. Řidič vozidla Mitsubishi dostal na sněhu sérii smyků a vyjel do protisměru. Zde se čelně střetl s protijedoucím vozidlem Škoda Fabia, které bylo po střetu odmrštěno do silničního příkopu. Spoolujezdkyně z fabie nepřežila, další tři jsou zranění. 

Výrazně se situace zlepšila na Opavsku. Především v okolí Vítkova bylo ještě ráno uzavřeno několik úseků silnic. „Nyní je podle našich informací celé Opavsko sjízdné. Na většině míst ale stále se zvýšenou opatrností,“ upozorňuje Pavla Jiroušková.

Sněhové závěje komplikovaly ráno i železniční dopravu na méně významných tratích. Nyní vlaky nejezdí už jen na trati Vítkov – Budišov nad Budišovkou. Tam se dlouho vinou uzavřené silnice nedařilo nasadit náhradní autobusovou dopravu. Otevřením souběžné silnice se to už podařilo.   

Pro kamiony zůstává uzavřený hlavní tah na Polsko I/56 v úseku Ostravice–Bílá, který se uzavírá při každém silném sněžení. Silnice totiž vede kolem přehrady Šance a silničáři tam nemohou vozovku ošetřovat chemicky. Otevření tahu se očekává v pátek kolem poledne. 

V Bělé pod Pradědem nasadili po středečním sněžení i lopaty
Zdroj: Anna Neugebauerová/Facebook - Počasí ČT

Na Šumpersku se situace uklidnila, Červenohorské sedlo průjezdné

Husté, mnohahodinové sněžení v úterý večer zasáhlo také Šumpersko a Jesenicko, i zde se ale už situace s koncem srážek zklidnila. Všechny tahy na severu Olomouckého kraje jsou s opatrností sjízdné, a to včetně Červenohorského sedla.

Na Jesenicku husté sněžení ustalo ve středu kolem osmé hodiny večer, silničářům to tak umožnilo přes noc silnice protáhnout. „Situace už se zklidnila, pouze ve vyšších polohách drobně sněží a tvoří se sněhová kaše. Přestalo však již foukat,“ uvedl dispečer jesenické správy silnic.

Reportérka ČT Zuzana Glacová z Červenohorského sedla v Jeseníkách (zdroj: ČT24)

Podobná situace je také na Šumpersku. „Ve středu večer přestalo sněžit, v horských oblastech byly pouze sněhové přeháňky. V noci jsme na kritická místa nasadili frézy a šípové pluhy. Místy ještě zafukuje a tvoří se tak sněhové jazyky, budeme tam obnovovat plužení,“ popisoval ve čtvrtek ráno cestmistr šumperské správy silnic.

Tah přes Červenohorské sedlo, hlavní spojnici mezi Šumperkem a Jeseníkem, se podle něj podařilo zprůjezdnit z šumperské strany od půlnoci. Potíže zde ale doprava činila ještě ve čtvrtek; zůstaly zde stát čtyři kamiony, které byly zahrnuty sněhem, vyprostit se je podařilo během čtvrtečního rána. Kolem poledne zde dopravu zkomplikovala srážka dvou kamionů a silničáři museli úsek znovu uzavřít, informovala z místa reportérka ČT Zuzana Glacová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sníh uvěznil na silnici kamiony i autobusy

Na severovýchodě republiky začalo vydatně sněžit už v úterý před půlnocí. Problémy počasí působilo během středy a pak i v noci na čtvrtek. Moravskoslezští hasiči evidují v souvislosti se sněhem od středečního do čtvrtečního rána celkem 135 výjezdů. Z toho bylo skoro 60 k dopravním nehodám či kvůli vyprošťování zapadaných vozidel. Dalších skoro 80 pak kvůli odstraňování spadlých stromů či větví.

Nejvíce zásahů evidují hasiči právě na Bruntálsku, Opavsku a Novojičínsku. Vyprošťovali i několik uvízlých autobusů a sypačů. „Cestujícím pak v noci na čtvrtek poskytovali i střechu nad hlavou či teplé nápoje,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Ranní úklid sněhu ve Filipovicích na Jesenicku
Zdroj: Marie Rychlá/Facebook - Počasí ČT

„I v noci na čtvrtek a ráno hasiči v Moravskoslezském kraji pokračovali v souvislosti se silným sněžením a větrem především v odstraňování následků dopravních nehod a odtahování zapadlých vozidel, především kamionů a sypačů,“ dodal mluvčí.

Ve čtvrtek nad ránem podle něj byla kvůli čtyřem uvízlým autobusům nově neprůjezdná silnice v místní části Bílovec–Výškovice. „Na Bruntálsku již nesněží, ale tvoří se zde opět kolony kamionů, protože na mnoha silnicích vzniká náledí,“ popisoval ranní situaci Kůdela.

iReportérka Marie Rychlá: Úklid sněhu ve Filipovicích na Jesenicku (zdroj: ČT24)

Na Vsetínsku ráno pokrývala silnice druhé a třetí třídy v horských oblastech vrstva ujetého sněhu, která byla krytá posypem. Řidiči na letních pneumatikách mohou mít problémy, týká se to např. okolí Dušné, Pusteven, Soláně či na Beskydu. 

Ve Zlínském kraji mají hasiči práci hlavně kvůli silnému větru, který lámal nebo vyvracel stromy. Hasiči je museli odstraňovat z komunikací, elektrického vedení a v jednom případě museli strhnout a pořezat strom, jenž spadl na dům v ulici Boněcko I ve Zlíně. 

„Vzrostlý smrk zůstal opřený o střechu a obvodovou stěnu rodinného domu. Velitel zásahu dal na místo povolat také automobilní žebřík. S jeho pomocí a s využitím lan hasiči strom pokáceli a strhli z objektu. V bezprostřední blízkosti domu byl ještě jeden vzrostlý strom, který také hrozil pádem. I ten hasiči pořezali,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. 

Ve Zlíně spadl strom na rodinný dům
Zdroj: HZS Zlínského kraje

Ve středu zase hasiči v Otrokovicích museli provizorně zajišťovat střechu domu, ze které vítr strhl část lepenky. 

Na Sněžce spadla teplota na minus deset stupňů

V Krkonoších byly ráno problémy hlavně na silnici do Horní Malé Úpy, kde podle silničářů hrozí sněhové jazyky. Řidiči by při jízdě do hřebenových partií hor měli být opatrní. Ostatní silnice v hradeckém kraji byly sjízdné bez omezení. Teplota na Sněžce ve čtvrtek ráno klesla na minus deset stupňů Celsia, v nižších polohách se teploty pohybovaly kolem nuly.

Také ve vyšších polohách na Orlickoústecku ležel na silnicích nový sníh. Řidiči by měli jet opatrně zvláště v oblasti Lanškrouna, Žamberka a Králík. „Na silnici I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody je ujetá vrstva sněhu krytá pískem a drtí. Pro nákladní dopravu tam doporučujeme sněhové řetězy, kvůli větru se tam tvoří sněhové jazyky,“ uvedl provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal.