Volby do sněmovny budou 20. a 21. října. Na kandidátky je čas do srpna

Prezident Miloš Zeman oficiálně vyhlásil termín voleb do Poslanecké sněmovny na pátek 20. a sobotu 21. října. Jde o nejzazší termín, který mohl vybrat. Vyhlášením voleb začínají běžet i lhůty pro úkony, které jsou součástí přípravné fáze voleb. Tématu se věnoval i pořad Devadesátka.

Zeman už termín voleb oznámil na začátku dubna. Oficiálně ho ale vyhlásil až nyní. Rozhodnutí prezidenta musí ještě spolupodepsat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten už dříve řekl, že je připraven tak učinit. 

Hlava státu musí volby vyhlásit nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Podle Ústavy se parlamentní volby musejí konat 30 dnů před skončením čtyřletého volebního období, tedy v případě současné sněmovny před 26. říjnem.

Strany a hnutí budou mít na sestavení a odevzdání kandidátek čas do 15. srpna. O tom, které z nich budou k volbám připuštěny, rozhodnou krajské úřady a pražský magistrát nejpozději 1. září.

5. září by pak měla Státní volební komise vylosovat volebním uskupením čísla, pod nimiž budou kandidovat. Strany a hnutí mohou čísla využít i ve volební kampani. Její horká část, která je spojena s vysíláním volebních spotů v České televizi a Českém rozhlase, začne 4. října. Voliči dostanou hlasovací lístky do poštovních schránek do 17. října.