Černý nechce platit Knížákovi 100 tisíc za urážku. Podal ústavní stížnost

Výtvarník David Černý podal ústavní stížnost proti rozsudku Nejvyššího soudu, podle kterého má zaplatit bývalému řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi 100 000 korun. Knížák podal žalobu kvůli vulgární urážce, kterou Černý na jeho adresu pronesl v dokumentu České televize.

Stížnost dorazila k Ústavnímu soudu počátkem dubna. Jako soudce zpravodaj ji podle rozvrhu práce dostal David Uhlíř. Pravděpodobně ale dojde ke změně. Uhlíř totiž před lety ještě jako advokát Černého v tomto případu zastupoval.  

Kauza začala v roce 2011, kdy David Černý v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého pronesl na adresu Milana Knížáka nevybíravá slova (kr*plo*dní č*rá*) . Tehdejší ředitel NG byl přesvědčen, že ho tak chtěl Černý úmyslně znevážit, a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost.

Odvolací Vrchní soud v Praze opakovaně dospěl k závěru, že použité hrubé výrazy zasahují do osobnostních práv natolik, že pouhá omluva není dostačující satisfakcí. V posledním rozsudku odkázal na českou i evropskou judikaturu, podle které nemůže být cílem kritiky zesměšnění, urážka nebo pomluva.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejvyšší soud verdikt v minulosti dvakrát zrušil, například s vysvětlením, že neobsahuje konkrétní a přezkoumatelná hlediska, která by umožňovala posoudit přiměřenost náhrady nemajetkové újmy v penězích. Napotřetí ale výhrady neměl, verdikt už podle soudu bral v úvahu všechna podstatná hlediska. 

Bývalý ředitel Národní galerie za urážku po Černém žádal 150 tisíc korun a také půl milionu korun po České televizi. Zároveň požadoval omluvu, což obě zúčastněné strany už v minulosti učinily. Soudy později rozhodly, že televize finanční odškodnění platit nemusí a nárok na náhradu má Knížák pouze ze strany výtvarníka.

Knížák a Černý vedou spory už dlouho. V roce 2000 například výtvarník odmítl převzít Cenu Jindřicha Chalupeckého v Národní galerii a to do té doby, než Knížák ze své vedoucí funkce odstoupí. Cenu mu nakonec předal tehdejší prezident Václav Havel na chodníku před Veletržním palácem.